Många minns sina skomakare

- Jag minns Folke skomakare tydligt från tiden när jag var liten. Han var både skomakare och hade korvkiosk, säger Sven Danielsson.
Tiden han pratar om är 50-talet, då det bara i Mörlunda fanns fyra skomakare.

Det mesta från Folke Karlssons skomakeri finns fortfarande intakt, men nu hos Mörlunda hembygdsförening och dess museum på Blåbärskullen.

Det mesta från Folke Karlssons skomakeri finns fortfarande intakt, men nu hos Mörlunda hembygdsförening och dess museum på Blåbärskullen.

Foto:

Hultsfred2011-08-04 06:12


Tiderna förändras brukar man säga och så är det överallt i ett samhälle. Tittar man tillbaka bara 50-60 år i tiden fanns det många små butiker på nästan varje liten ort, med speceriaffär, kanske en slaktare, en järnaffär där man både hade spik och bräder, samt många andra sorters företagare.
I Mörlunda fanns det för ungefär 50 år sedan hela fyra skomakare - O E Borg, Hjalmar Sundberg, Folke Karlsson och Erik Svensson.
Vi har letat upp några Mörlundabor som minns detta gammeldags hantverk och även gjort ett besök hos Mörlunda hembygdsförening och deras museum på Blåbärskullen.

En glad husar
Den säkerligen äldste av dessa skomakare var O E Borg, som hade både skomakeri och galoschaffär i ett hörnhus på Kyrkvägen. Denne Borg hade tidigare varit husar vid Smålands Husarregemente mellan 1888 till 1904. Skohandlare Borg avled 1960.
- Jag tror det var där som Hjalmar lärde sig skomakeriyrket, säger Gull-Britt Sundberg, en värmländska som kom till Mörlunda 1968 för att gifta sig.
Hjalmar var en av de tre skomakarna på Kyrkvägen. Han började troligtvis på 40-talet inom sitt hantverk, för att sedan börja arbeta på stolfabriken. Ändå fortsatte han laga skor i sitt uthus på baksidan av huset där han bodde.
- Jag minns att jag gick till Hjalmar med mina fotbollsskor när jag var liten, säger Lasse Madestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om