Så är läget i skolorna inför höstterminen

En ny specialsatsning för att förebygga psykisk ohälsa är en av nyheterna som drar igång i höst. "Många elever lider av psykisk ohälsa. Det måste vi göra något åt", säger barn och utbildningschefen i Hultsfred, Martin Snickars.

Lindblomskolan får 497 elever i höst. Jämfört med 503 förra året. En blygsam minskning med andra ord.

Lindblomskolan får 497 elever i höst. Jämfört med 503 förra året. En blygsam minskning med andra ord.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-08-11 05:00

– Trygghet, trivsel och att må bra är viktigt för att man ska kunna klara sin utbildning och få godkända betyg, fortsätter han.

Därför rullar skolan i gång en specialsatsning för att ta upp kampen mot den psykiska ohälsan. Bland annat genom att två av kuratorerna har fått en specialutbildning i att förebygga ohälsa och de kunskaperna ska de nu dela med sig av till eleverna. Målgruppen är elever i årskurs åtta och i ettan på gymnasiet.

– De har fått en utbildning som heter YAM, Youth Aware of Mental Health, och de ska börja jobba med den här metoden nu i höst, berättar Martin Snickars. 

På det hela taget blir det en satsning för att lyfta elevhälsan. Bland annat med ett nytt och mer lätthanterligt dokumentationsystem, som är heldigitalt och gör det lättare på olika professioner att samverka.

Hultsfreds kommun är också med som pilotkommun, tillsammans med två andra i länet och Region Kalmar i ett projekt med en digital hälsoenkät, för att skapa förutsättningar för likvärdiga hälsosamtal och skapa underlag för bättre statistik. Just nu har Martin Snickars ingen klar information om hur många elever som lider av psykisk ohälsa i någon omfattning, men det finns flera tror han.

– Vi har en ganska hög frånvaro från lektionerna och ser att det finns ett samband, säger han.

Utöver den här satsningen är det åtskilligt annat nytt i skolans värld till hösten. För att börja från början, med förskolan.

Första september räknar Martin Snickars in 590 barn i förskolorna. 25 färre än förra året. Men samtidigt räknar man med att det kommer att fylla på ytterligare under året. Lokalmässigt är den största satsningen på förskolan Björken på Samuelsgatan i Järnforsen, där det är en renovering på gång i höst. Även i Vena är det jobb på gång, men det är mest på planeringsstadiet än så länge.

I Förskoleklass börjar nu 14 elever på Emådalskolan, Lindblomskolan 67, Målilla Skola 21, Silverdalen Skola 7 och i Vena Skola 5.

Det blir 1 318 elever som börjar grundskolan i höst, varav de allra flesta på Lindblomskolan och Albäckskolan.

Och på Lärcenter, vuxenutbildningen, startas bland annat en utbildning till specialistundersköterska i äldre- och välfärdsteknik och en ny omgång av ledarskapsutbildning ihop med högskolan i Kalmar.

Hösten innehåller också en satsning på lärlingsutbildningen som flyttar till nya lokaler hos Fasadglas.

– Vi har hyrt lokaler hos företaget, säger Martin Snickars, och mycket av den praktiska utbildningen sker på företaget. När lärlingarna flyttar ut flyttar Additivt Teknikcenter in, och just nu håller de på att bygga en ny lektionssal där.

Undersökningar visar att cirka fem procent av eleverna är särskilt begåvade och behöver andra utmaningar än de andra i klassen, säger Martin Snickars. För att få veta lite mer om det kapitlet tar skolan i Hultsfred hjälp från grannen i norr, Vimmerby. Rektorer Pernilla Begu och specialpedagogen Maria Wester har bjudits in för att dela med sig av sina erfarenheter på området. 

– De har jobbat med det här i många år, säger Martin Snickars.

Lagen föreskriver att skolan ska ge undervisning på elevens nivå.

– Det är inte lätt när eleven kanske ligger flera år framför kamraterna i klassen, säger Martin Snickars. 

Men med den här personalsatsningen räknar han med att man ska komma en bra bit på väg i alla fall.

Barn- och utbildningschef Martin Snickars.
Barn- och utbildningschef Martin Snickars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!