I samband med projektet Street Moves gjordes 80 meter av Oskarsgatan om till ett enkelriktat gångfartsområde där halva gatan pryddes av ett långbord, odlingslådor och kvällsbelysning.
Enligt projektrapporten som nu har släppts är de flesta nöjda med Oskarsgatans nya utseende, en slutsats som bygger på enkätundersökningar med 100 personer.
"I våra enkätundersökningar ser vi att 72 procent av Hultsfredsborna är positiva till idén att förändra gator med tillfälliga lösningar liknande det de ser framför sig. Det man uppskattar mest med gatan är sittplatserna, att man har gjort plats för människan, att det är en mötesplats, folkliv, sänkt hastighet för bil och möjligheten till lek", skriver Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes, i projektrapporten.
Projektet har drivits av Arkdes i samarbete med kommunen och ett designteam. Förutom ett 20-tal tjänstepersoner har totalt 650 barn och unga varit involverade i processen.
Har målsättningarna för projektet uppnåtts?
– Vi ville ha mer folk i rörelse på platsen, och det har det definitivt varit. Både med evenemangen som varit men även folk som spontant passerat förbi, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK.
Antalet evenemang i området har dock varit få.
– Det kanske inte har använts så mycket som vi hade hoppats för aktiva evenemang, utan det har varit mest spontanbesök.
Förutom invigningen i maj ska endast ett evenemang ha genomförts – ljusmanifestationen på internationella barndagen i november.
– Sedan kan det ha varit föreningar som har gjort någonting själva, men det är inget som vi har fått information om.
Jens Karlsson ser bristen på evenemang som förståelig med tanke på ombyggnationen av Tors Plan.
– Tillgängligheten till området har inte varit lika bra.
Har ni tittat på om gatan har blivit tryggare och säkrare?
– Nej, den uppföljningen görs mer systematiskt när trygghetsundersökningarna görs. Anledningen till att platsen valdes var att den har pekats ut som en otrygg plats, säger Jens Karlsson.
Enligt projektrapporten har en tidigare negativ beskrivning av platsen på grund av otrygghet ändrats i positiv riktning.
"Före projektet övervägde vissa verksamheter att lämna platsen på grund av otryggheten, något som nu har vänts till att de väljer att satsa i befintliga lokaler", skriver Arkdes.
Polistillståndet för området gäller fram till sommaren 2024. Även om projektet nu är avslutat planerar förskolorna att fortsätta med sina planteringar på platsen.
– De också pratat om att göra något evenemang igen till våren som passar in i deras verksamhet. Det talar för att vi kommer att förlänga polistillståndet åtminstone året ut.
Om långbordet, som nu har tagits bort, kommer att sättas upp igen återstår att se.
– Vad det ska vara för innehåll på platsen ska vi diskutera till våren.
Enligt Jens Karlsson har kommunen endast lagt cirka 20 000 kronor på projektet. Resten av projektkostnaderna har finansierats med hjälp av stöd från Arkdes.
– Det var uppåt 400 000 totalt. Vi har fått de direkta kostnaderna täckta av stödet.
Vad blir kostnaden om arbetsinsatserna räknas med?
– Det kan jag inte bedöma. Jag vet inte heller exakt hur mycket insats till exempel en enskild lärare har lagt på det.
Har ni planer på att göra om andra gator på liknande sätt?
– Nej, inte i dagsläget.