Många fuskar och kör bil med luren i hand

Vimmerby Tidning gav sig ut på vägar, infarter och ringleder i Hultsfred och Vimmerby, för att se om det gick att få en bild av hur många som faktiskt har en telefon i handen när de är ute och kör bil eller lastbil. Och visst blev det resultat.

Arkivbild/genrebild. Många lastbilsförare upptäcktes med mobilen i högsta hugg. Men syndare finns också i personbilar, och lätta lastbilar. Men vanligast är det att männen pratar i telefon under körning.

Arkivbild/genrebild. Många lastbilsförare upptäcktes med mobilen i högsta hugg. Men syndare finns också i personbilar, och lätta lastbilar. Men vanligast är det att männen pratar i telefon under körning.

Foto: Andreas Johansson

Hultsfred2021-05-27 18:00

När det gäller motorfordon är det förbjudet sen drygt tre år att samtidigt hålla i en telefon när man kör. Men hur ser det egentligen ut på vägarna? Vimmerby Tidning gav sig ut för försöka få en bild av hur många som har en telefon i handen när de är ute och kör bil eller lastbil. Och visst blev det resultat.

Vi hann med sex olika platser:

Målillarondellen och rondellen vid Silverdalsvägen i Hultsfred. Rastplatsen vid Åkebo och reningsverket strax utanför Vimmerby. En p-plats vid bilprovningen och p-plats vid på Älåkragatan i Vimmerby.

På en parkeringsplats utanför Hultsfred kunde vi konstatera sju absolut säkra fall under en timmas tid där förare höll telefonen i handen. Sex män och en kvinna. Utöver det flera misstänkta fall, men där det var svårt att avgöra om det var en telefon eller till exempel en läskburk som föraren höll i sitt grepp vid sidan av ratten.

undefined
Det går undan ute på riksvägen. Och trots att det är förbjudet är det inte sällsynt att föraren har en telefon i handen.

På de fyra platserna i Vimmerby räknade vi in totalt 236 bilar under cirka en timma och tjugo minuter.

Tio förare använde tveklöst telefonen samtidigt som de körde bil. Av dem var åtta (!) lastbil eller firmabil av något slag. Bara två var tillsynes privatbilister. I 15 av fallen var det svårt att avgöra om de var en telefon i handen eller inte. Av detta kan man dra slutsatsningen att männen fuskar mest. En resa tur och retur mellan Hultsfred och Målilla gav fyra bekräftade fall. Två åt vardera hållet. Manliga förare av firmabilar, och lastbilar där också. Låt vara att materialet är för litet för att vara statistiskt säkerställt, men nog är det en tydlig tendens.

MC-polisen på Älåkragatan har ingen synlig telefon. På grusvägen intill kommer en cyklist med ena handen på styret, i den andra en telefon.

Vi märkte dock att det inte är så märkligt att inte fler åker fast. Det kan vara väldigt svårt att se. Även för polisens vältränade öga. Speciellt i stora lastbilar. Blänket i rutorna gör att man knappt ser föraren ens.

undefined
Gabriella Bodger är gruppchef för ingripandepolisen i Vimmerby och Hultsfred kan berätta att det kan vara svårt att se om någon har telefonen i handen. "De brukar vara snabba att lägga ner dem" säger hon.

Polisen Gabriella Bodger i Vimmerby, bekräftar att det kan vara svårt att se telefonprat.

– Det är lite lättare om vi åker i en civil bil, än i en av våra blå-gula. Har vi en målad bil släpper man ner telefonen illa kvickt. Men det visar ju att man är medvetna om lagen.

Enligt polisens statistik har 139 bilister fällts för att ha använt mobiltelefonen med händerna under färd i Vimmerby och Hultsfreds kommuner sedan lagen infördes första februari 2018. Av dessa togs 29 fram till i april i år.

undefined
Statistik från polisområde Västervik

Men vad händer då om man blir ertappad med luren i hand?

– Då blir det böter på plats, säger Gabriella Bodger, vid polisen i Vimmerby. 1 500 kronor kostar det för bilister, och 1 000 kronor för mopedister.

Det vill säga, om man erkänner och tar emot böteslappen. Nekar man går ärendet vidare till rättegång.

I värsta fall kan det till och med gå ut över körkortet.

– Har man tillräckligt många anmärkningar sedan tidigare, fortkörning, telefonprat, eller andra förseelser, kan körkortet komma att dras in, säger Gabriella Bodger.

undefined
Det är ett stort mörkertal för hur många som egentligen använder mobiltelefonen samtidigt som de kör bil. I vår enkla undersökning kommer vi fram till att åtta av tio rattsurfare kör antingen lastbil eller mindre firmabil.

Marco Valenzuela, sektionschef på Transportstyrelsen berättar att det även här görs en utredning efter polisens rapport. Då tittar man bland annat på hur pass trafikfarligt ärendet är. 

– Då kan vi dra in körkortet i efterhand, säger han. Men oftast nöjer vi oss med en varning.

Vimmerby Tidnings reporter Olof Carlson räknar bilar, lastbilar och en och annan rattsurfare i Åkeboronellen utanför Vimmerby.
Vimmerby Tidnings reporter Olof Carlson räknar bilar, lastbilar och en och annan rattsurfare i Åkeboronellen utanför Vimmerby.
Trafikförordningen

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!