Så många i Hultsfreds kommun är vaccinerade

Totalt 9 878 personer i Hultsfreds kommun har fått minst en dos vaccin mot covid –19. Vilket motsvarar 84 procent av befolkningen, 16 år och äldre.

Så här ser det ut med vaccineringen i Hultsfreds kommun, baserat på statistik från nationella vaccinationsregistret.

Så här ser det ut med vaccineringen i Hultsfreds kommun, baserat på statistik från nationella vaccinationsregistret.

Foto: Newsworthy

Hultsfred2021-11-28 18:00

Nyhetsbyrån Newsworthy har tagit del av uppgifter från nationella vaccinationsregistret och kan berätta att Hultsfreds kommun, vecka 46 hade en andel av 84 procent vaccinerade. Vilket är en något lägre siffra än i de flesta andra kommuner. Allra längst fram ligger Hammarö kommun utanför Karlstad i Värmland, med 94 procent. Flest vaccinerade finns i Mörbylånga, där 92 procent fått minst en dos.

I hela Kalmar län är det enligt Newaworthys statistik 88 procent av befolkningen. Vilket placerar regionen någonstans i mitten på tabellen över landets regioner. Västerbotten och Gotland ligger i topp med 91 procent.

När det gäller andra sprutan, är det 9 561 eller 81 procent av Hultsfredsborna som fått den till och med vecka 46.

Om Hultsfred ligger något efter när det gäller första och andra dosen, så ligger man så mycket bättre till när det gäller den tredje. Den har givits till 862 personer, eller om man så vill 72 procent av 80-plussarna.

Näst i tur står också 65-åringar och äldre samt personal i äldreomsorgen. Så här långt har 46 procent av alla över 65 fått sin tredje dos.

Samtidigt jobbar man också på med att vaccinera det yngre gardet, 12-15-åringarna. Så här långt finns inga siffror på kommunnivå men i länet är det 60 procent som fått minst en dos. Sex procent har fått två.

Sett till hela landet är det 7,3 miljoner människor som fått minst en dos. Vilket motsvarar 86 procent. 82 procent har fått båda doserna.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i länet, är ganska nöjd med vaccinationen så här långt.

– Drygt 70 procent av de äldsta har fått sin tredje spruta, och det är inte så illa, säger hon. Vi har ju bara varit i gång i tre veckor.

För att ytterligare snabba upp processen erbjuds också den tredje dosen i samband med vaccinering mot den vanliga säsongsinfluensan, och det är många som tar den möjligheten att "få en spruta i var arm".

Men det finns också en del områden i länet där vaccinationstäckningen är lägre. Inte sällan är det socioekonomiskt utsatta områden.

– Det kan vara så att tilliten till sjukvården och myndigheterna inte är så stor, säger Marie Ragnarsson.

Men på det hela rullar arbetet på och i dagarna går det ut ett brev till 65-åringarna med information. Tillsammans med riskgrupper är det de som står på tur nu.

– Vår vaccinationsbuss kör också på, för att nå ut till platser där täckningen är låg.

9 878 personer i Hultsfreds kommun är vaccinerade mot Covid -19
9 878 personer i Hultsfreds kommun är vaccinerade mot Covid -19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!