Många vägar till framtiden – spännande mässa för unga

Det finns mycket att välja på efter skolan. Plugga eller jobba. För att ge en fingervisning om utbudet här i trakten ordnades en stor framtidsmässa i Rock Cityhuset.

Anna Nilsson visar att hon har koll på det här med livräddning. Här provar hon tillsammans med Maria Rosander från ambulansen i Hultsfred-Virserum.

Anna Nilsson visar att hon har koll på det här med livräddning. Här provar hon tillsammans med Maria Rosander från ambulansen i Hultsfred-Virserum.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-29 20:00
undefined
Michaela Johansson och hennes kollegor från BoKlok i Gullringen var på plats för att berätta mer om modern trähustillverkning. Och eftersom många i Hultsfred fortfarande har trähus i generna, var intresset stort.

"Vad ska du göra efter plugget?" Vem har inte någon gång fått den frågan. Några kan svara direkt, andra har svårt att säga något bestämt. Men kanske blir det något lättare att svara efter besöket på Jobb- och framtidsmässan. 

38 utställare fanns på plats, plus att Hultsfreds kommun presenterade inte mindre än 14 olika yrken. Allt från ledningsarbete till undersköterska.

Men de allra längsta köerna var ändå hos Melwin Bylund och Emma Jansson från Försvarsmakten. De hade fullt upp att besvara frågor om både lumpen och en framtida anställning.

– Det är väldigt många som är intresserade, säger Melwin Bylund, det är många som ska mönstra, eller är på väg att rycka in. Så det här är ett ypperligt tillfälle att träffa ungdomar.

Han och Emma Jansson jobbar som informatörer på Ing2, Göta Ingenjörregemente i Eksjö.

undefined
Petter Olsson och Claes Stahre från polisen var på jakt efter framtida kollegor och intresset för polisyrket visade sig vara stort.

Mässan hade också en speciell "blåljusavdelning" där polis, räddningstjänst och ambulans fanns på plats.

Poliserna Petter Olsson och Claes Stahre mötte också stort intresse från publiken. Att bli polis tycks vara populärt.

– Det är många som frågar om utbildningen, sa Petter Olsson. Och många är imponerade över att den finns på flera orter.

Anna Nilsson besöker Ambulansens utställning och visar att hon har koll på hjärt- och lungräddning. Tillsammans med ambulanssjuksköterskan Maria Rosander "räddar hon livet" på övningsdockan.

– Det här något vi övar på varje år i skolan, säger Anna Nilsson, när hon pustat ut några sekunder efter insatsen. Det gör vi på idrottslektionerna.

Bland utställarna fanns också utbildningsanordnare, folkhögskolor, universitet och andra.

undefined
Malin Nilsson och Lisa Knutsson från Campus Vimmerby var på plats för att berätta mer om vilka studiemöjligheter som finns i "grannbyn".

I en av montrarna hittade vi Malin Nilsson och Lisa Knutsson från Campus Vimmerby. De presenterade sitt utbud av studier och berättade att man har ett bra samarbete med kollegorna i Hultsfred. Och att utbuden kompletterar varandra snarare än att konkurrera.

En hel rad arbetsgivare fanns också på plats under mässan och det blev ett gyllene tillfälle för besökarna att ställa frågor och knyta kontakter, som kan visa sig vara värdefulla i framtiden.

Marie Waern Svalbring från Åsedaföretaget Quickbutton var en av dem. Företaget har 17 anställda i Åseda och söker fler. 

– Vi tillverkar knappar med olika tryck, berättar hon, och namnskyltar. Vi har också utökat med lasergravyr på olika material. Det här är ett viktigt forum för oss, för att knyta kontakter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Michaela Johansson från BoKlok i Gullringen och hennes kollegor i montern presenterade företaget och den moderna hustillverkningen.  Inte minst då den nya arbetsmiljön i fabriken. Den är nyligen ombyggd och moderniserad med robotar.

– Så borta är den gamla dammiga träindustrin, sa hon och visade bilder från fabriken. Det är nytt och fräscht överallt.

På scenen i gamla konserthallen hände också en hel del saker. Bland annat resonerade Frederika Svensson från kommunen med Martina Alexandersson från Frendo om företagande och entreprenörskap. Och en hel rad av anställda inom Hultsfreds kommun presenterade sina olika arbetsplatser och resonerade om fördelarna med att jobba i kommunen.

Mässan ordnades av Lärcentrum i Hultsfred, tillsammans med kommunen och arbetsförmedlingen. I första hand vände man sig till ungdomar på gymnasiet, men även till allmänheten som hade intresse för de här frågorna.

Mässans höjdare. Räddningstjänsten var på plats i förhoppning om att kunna rekrytera nya brandmän i framtiden.
Mässans höjdare. Räddningstjänsten var på plats i förhoppning om att kunna rekrytera nya brandmän i framtiden.
Jobb- och framtidsmässan

Det var 38 utställare, bland andra : Linnéuniversitetet, Boklok Housing AB, Quickbutton, Ljunghälls, Arbetsförmedlingen, Försvarsmakten, Räddningstjänsten, Polisen, olika utbildningsanordnare.

Mässan vände sig i första hand till studerande på gymnasiet och lärcentrum. Men också till andra intresserade.

Det blev ett tillfälle för besökarna att få veta mer om vad det finns för vägar in i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!