Miljoner till nya cykelvägar i Hultsfred

Hultsfreds kommun har dragit en vinstlott, och får näst högsta bidraget i södra Sverige, när Trafikverket vill stötta utbyggnaden av cykelvägar i tätorter.

Norra Oskarsgatan i Hultsfred, den mest trafikerade i samhället. Nu ska den äntligen få en ordentlig cykelväg vid sidan om. Trafikverket betalar ut över nio miljoner till flera olika projekt i Hultsfred

Norra Oskarsgatan i Hultsfred, den mest trafikerade i samhället. Nu ska den äntligen få en ordentlig cykelväg vid sidan om. Trafikverket betalar ut över nio miljoner till flera olika projekt i Hultsfred

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-11 11:07

Hultsfreds kommun får ett bidrag på 9,3 miljoner kronor, för att bygga gång- och cykelvägar utmed Norra Oskarsgatan och Aspedalsgatan. 

– Det blir nästa tre kilometer nya cykelvägar, säger projektledare Simon Råsbacken på ÖSK. 

Att bygga en ny cykelväg utmed Hultsfreds mest trafikerade gata, Norra Oskarsgatan, innebär inga större utmaningar, här finns det gott om plats att vinka på. Mer speciellt är det då längs Aspedalsgatan.

– Det finns plats, säger Simon Råsbacken, som inte räknar med att man ska behöva gå in i villaträdgårdarna. 

– Men gatan kommer att bli smalare, eventuellt får vi enkelrikta den.

Tanken med den nya cykelvägen är att knyta ihop nya förskolan i Södra Ekeberg med bostadsområdena på Slätten. Att det ska bli cykelväg hela vägen. Över järnvägen, förbi Stegen och Sibylla och sedan upp mot Ekeberg, där en del av cykelvägen redan är klar över kullen. Dessutom planeras en hel del nya cykelvägar inne på det nya kvarteret Batteriet och på Handelsområdet. Byggstarten planeras till i början på nästa år. Så fort tjälen släpper är det meningen att spaden ska i jorden för de här projekten.

– Vi kommer att gå ut med en upphandling nu i höst, den ska bli klar i vinter,  säger Råsbacken.

Totalt är det 17 kommuner i landet som får dela på 75 miljoner kronor, 22,5 miljoner hamnar i den södra delen av landet. Av dessa får alltså Hultsfred 9,3 och det är det näst högsta bidraget som delas ut i Södra Sverige. Bara Helsingborg får mer, 10,2 miljoner. Bland annat för att bygga cykelväg ut till Fredriksdal.

Förutom Hultsfred och Helsingborg får också Nässjö och Tomelilla den dryg miljon vardera.

– Det här är bidrag som går direkt till kommunernas arbeten med att skapa hållbara stadsmiljöer, säger Jan-Fredrik Wahlin, samhällsplanerare på Trafikverket, region syd.

Han berättar att åtgärderna som beviljats stöd från Trafikverket kommer att vara klara under nästa år. Samtidigt ställs det krav på kommunerna som får pengar att bidra till hållbara transporter och ökat bostadsbyggande. I det här fallet har man fokuserat på infrastrukturen för att gynna cyklisterna. 

Redan nu finns det gott om cykelvägar ute på Silverslätten, men en del av dem är i lite tveksamt skick. Men det ska bli ändring på det enligt Simon Råsbacken. Det finns pengar avsatta för att restaurera dem också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!