Maria mötte älgfamilj – mitt i villaområde

Plötsligt klev en älgko med två kalvar ut på gatan, mitt i ett villaområde i Hultsfred.

Älgkon med de två kalvarna fångades på film i Ekebergsområdet på tisdagskvällen. Filmen finns att se på www.vimmerbytidning.se.

Älgkon med de två kalvarna fångades på film i Ekebergsområdet på tisdagskvällen. Filmen finns att se på www.vimmerbytidning.se.

Foto: Maria André

Hultsfred2022-10-05 11:22

Hultsfredsbon Maria André lyckades filma det oväntade djurmötet, som skedde i Ekeberg på tisdagskvällen.

– Jag hade just parkerat bilen och hinner gå tio meter när jag reagerar på att någon kommer över brandgatan mellan Aspedalsgatan och Furuvägen där jag bor. Det går många med hund där så jag vände mig om för att hälsa, berättar hon och fortsätter:

– Jag blev riktigt häpen när jag såg vad som kom ut ur mörkret! Dök ner i väskan efter mobilen för att filma underverken. Men jag blev lite vek i knävecken när kon vände sig om och började ta några steg emot mig. Ko med kalv vill man inte träffa på i skogen och inte i ett villaområde där det rör sig barn. 

Det ska inte ha varit första gången som älgkon med de två kalvarna syntes i området.

– Vad jag förstått har dessa rört sig runt villorna i Ekeberg några kvällar nu. Eventuellt är det samma gäng som brukar hålla till på andra sidan väg 34/23 vid Metropol.

Kommunens eftersöksjägare har inte blivit kontaktade om älgarna.

– Nej, så länge de inte blir påkörda är det inget vi får reda på, säger Kenneth Karlsson, samordnare för eftersöksjägarna.

undefined
Den här årstiden är det relativt vanligt att älgar går in i villaträdgårdar och äter fallfrukt.

Hur vanligt är det att älgar rör sig i villaområden?

– Den här årstiden är det inte direkt ovanligt, för det är mycket äpplen som drar. De går in i trädgårdar och äter fallfrukt. Ekebergsområdet ligger ändå i utkanten av samhället. Det är stadsplanlagd bebyggelse och kommunen har mer eller mindre förbjudit jakt på kommunmark, så det är inte mycket man kan göra åt det, säger Kenneth Karlsson.

– Att köra bort dem räknas faktiskt också som jakt, fast man inte skjuter något. Den årstid när det inte är jakttid får vi inte gå ut och spåra vilt. Det är inte jakttid på älg förrän den 8 oktober.

undefined
"En älg som har hittat en foderresurs kan försvara den", säger Kenneth Karlsson, samordnare för eftersöksjägarna i Hultsfreds kommun.

Hur tycker du att allmänheten ska agera om de träffar på älgar i ett villaområde?

– Inte provocera dem i alla fall. En älg som har hittat en foderresurs kan faktiskt försvara den. Och älgar är inte att leka med. De visar rätt så tydligt om de blir på dåligt humör. De fäller ner öronen och ser allmänt förbannade ut. Men alla kan inte tolka de signalerna. 

Ska man gå iväg eller stå still?

– Det bästa är nog att dra sig undan. Det är inget rovdjur, så det utlöser inte någon jaktinstinkt om man ger sig iväg, men man ska inte gå i närheten av dem och försöka mota bort dem, för det kan utlösa en attack. Man ska ha respekt för vilda djur – de är lite oberäkneliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!