Marilyn Oyarzún Yarza öppnar galleri i Gårdveda

Med fotografier och målningar inviger Marilyn Oyarzún Yarza det nya konstgalleriet i Gårdveda.

”Det var en dröm att ha ett eget galleri” Marilyn Oyarzún Yarza har tillsammans med sin man Christer Boman öppnat ett konstgalleri i Gårdveda. Foto: Elin E Elmström

”Det var en dröm att ha ett eget galleri” Marilyn Oyarzún Yarza har tillsammans med sin man Christer Boman öppnat ett konstgalleri i Gårdveda. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2017-08-09 18:00

I ett myller av grönska dyker galleri Gårdveda konst upp med sina blå knutar. Inomhus är två av torpets rum omgjorda till utställningslokaler. Det doftar vagt av rökelse och spelas instrumental musik på låg volym.

Rummet till höger innanför farstun kallas Neruda och innehåller svartvita fotagrafier tagna med analogkamera.

Det till vänster kallas Mistral är en skattkammare av tavlor målade mellan åren 2000 och 2017.

– Neruda och Mistral är två chilenska poeter som vunnit nobelpriset i litteratur. Jag vill att det ska finnas något från Chile med eftersom jag är född där.

Konstnärinnan Marilyn Oyarzún Yarza står klädd i en rostfärgad klänning och blickar mot de upphängda fotografierna.
– Den här utställningen betyder mycket för mig. Jag visade den i Chile var min mor döende i cancer. Hon kom på vernissagen och det var de sista utställning hon såg. Den kallas Bröllopsnatten och är en hyllning till kvinnan, till naturen och till min mamma. Det är en saga i bild och text. Bilderna är tagna en sensommarkväll på Gotland i det fantastiska ljus som finns där.

Fotoutställningen hade premiär i Gårdveda i helgen tillsammans med måleriutställningen Glimtar och galleriet själv.
– För mig är konst ett sätt att se på världen, livet, ett sätt att berätta, ett sätt att ge och ta. Men framför allt handlar den om en gemenskap, där det kan ske en dialog mellan människor genom konsten. Det är lättare att få den dialogen utanför Stockholm. Det känns helt rätt att vara här.

Tillsammans med sin man började Marilyn söka efter ett galleri utanför storstaden. Att de hamnade just i Gårdveda kom sig av en slump.
– Jag har fått sätta ut på fina platser i Stockholm och på Gotland men att ha något eget lockande. Att kunna ta emot människor på det sätt man vill. Vi tittade på ställen här och där i Sverige och väntade på att det skulle kännas rätt. När vi kom hit och tittade på huset träffade vi den förra ägaren Kerstin och vi fann varandra. Det känns nästan som att vi har ärvt huset och nu ska förvalta det.

Galleriet är även en del i en personlig satsning på konsten.
– De senaste 15 åren har jag jobbat som psykoterapeut på Sollentuna sjukhus. Nu vill jag ge konsten en stor plats i mitt liv och ägna mig till 99 procent åt den. Jag tycker att vi lever i svåra tider och då kan det vara att någon undrar varför man ska hålla på med skönhet. Men det är just då konsten behövs som mest. Att behålla det som är viktigt i livet. Konsten är livsviktigt för mig

I måleriutställningen glimtar visar hon upp delar av sitt konstnärskap från de senaste 17 åren. Utförande, material och motiv förändras mellan verken.
– Jag jobbar mycket med kollage, pasteller och akvarell, några få är målade med olja och akryl. De är glimtar av mitt måleri och mina erfarenheter. En målning kan säga något litet om något mycket större. Likaså kan det vara en hel värld.

Till en början kommer galleriet hålla öppet i veckosluten fram till tredje september men Marilyn har redan planer som sträcker sig längre fram i tiden.
– Tanken är att öppna galleriet några veckor varje år. I framtiden kommer jag att bjuda in andra som få visa upp sin konst. Det är också en sorts gemenskap. Jag hoppas också på att kunna hålla kurser i fritt måleri här i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om