Matbutik saknar rinnande vatten - får skarp kritik

Inget vatten för rengöring och bristande information av livsmedel. Butiken i Hultsfred får skarp kritik av kommunens inspektör.

Hultsfreds livsmedelsinspektör förklarar att en av riskerna med bristande rengöringsmöjligheter är att bakterier sprids och kan göra konsumenter sjuka.

Hultsfreds livsmedelsinspektör förklarar att en av riskerna med bristande rengöringsmöjligheter är att bakterier sprids och kan göra konsumenter sjuka.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2020-11-19 17:00

Under en planerad livsmedelsinspektion framkom det att Dacke Livs i Virserum saknade både rinnande varm- och kallvatten, samt adekvat möjlighet att rengöra utrustningen i anslutning till butikens kötthantering. Butiken uppfyller därför inte kraven i livsmedelslagstigningen för en säker hantering av kött.

– Vi visste inte att det var fel, men vi ska fixa det. Vi ska åtgärda det så snart som möjligt och bjuda in kommunen igen efter det, säger butikschefen. 

En livsmedelsinspektör i Hultsfred förklarar att det kan ge lite olika konsekvenser, där den gemensamma nämnaren är att bakterier kan växa med risk för att den som sedan äter av maten blir sjuk.

Avsaknaden av rengöringsmöjligheter kan leda till att köttrester blir liggande, vilket kan dra till sig insekter som i sin tur har med sig bakterier från andra platser. 

Vid inspektionen gjordes även stickprovskontroller gällande märkning på färdigförpackade livsmedel, där det på vissa saknades obligatorisk livsmedelsinformation. Butiken sålde också livsmedel i lösvikt, som saknade information om beteckning och allergener, vilket ses som en allvarlig brist.

Att ge konsumenten en möjlighet till att göra ett medvetet val är en stark hörnpelare i livsmedelslagstiftningen gällande information.

Livmedelsinspektören förklarar att avsaknad av innehållsförteckning ses som allvarligt då det finns en risk att en allergisk person får i sig en allergen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!