Företaget startade hon i september i fjol på gården ett par kilometer från landsvägen - med att göra ostar av alla möjliga sorter. Nu har produktionen pågått ett antal månader och i hennes lager finns både Kittostar och andra hårdostar, Gruyère, Lactique, Brie, Salladsost (feta), färskost och Halloumi.
- Starten har varit bra, men det har varit och är fortfarande en lång läroprocess. Jag har kunskapen hur ostarna tillverkas, men är fortfarande långt ifrån fullärd hur en Gryuère eller en Münsterost ska smaka. Jag får helt enkelt lita på mitt eget smaksinne, precis som en sommeliere gör när hon är ny i sitt yrke, säger Matilda och skrattar.
Lagrar och putsar
I den gamla ladugården i Lida har Matilda inrett ett ysteri och ett lagerrum - med kaklade väggar, blanka ostgrytor för både värme och kyla och innanför dessa ett par väl tilltagna lagringsrum.
- Tillverkningen är en del, men själva lagringen är nästan ännu viktigare när det gäller ostar. Dom ska skötas om minst varannan dag, tvättas, strykas med salt och vändas under tiden som de lagras. En Brie kan bli färdig på ungefär fyra veckor, en hårdost måste ha flera månader på sig för att bli riktigt smakrik och god.
Matilda gör ost som är god fast den möglar
Ni har kanske mött henne på några lokala marknader, Matilda Johansson med sitt eget företag Räven & Osten. Där kan man köpa riktiga "godbitar" som passar bra till både kex, vindruvor eller på en liten smörgås.Vår tidning gjorde ett hembesök i ysteriet i Lida mellan Järnforsen och Pauliström.
Det gamla mjölkrummet har byggts om till ysteri. Det är med dessa enkla kokkärl som Matilda Johansson under noggrann kontroll tillverkar sina ostar.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!