Matilda Johanssons ost prisad i stenhård konkurrens

Rävens Lilla Röda har prisats igen.
När ysteriets ägare Matilda Johansson tävlade på helgens Ostfestival i Stockholm blev det en hedersam bronsplats för den mjuka kittosten.

Matilda Johanssons Rävens Lilla Röda prisades med en bronsmedalj på Ostfestivalen 2017. Foto: Pär Johanna Hällström

Matilda Johanssons Rävens Lilla Röda prisades med en bronsmedalj på Ostfestivalen 2017. Foto: Pär Johanna Hällström

Foto:

Hultsfred2017-02-24 16:45

Matilda Johansson fortsätter att skörda framgångar med sin ost.

I helgen var det dags igen, när 30-40 stora och små ostproducenter från hela landet samlades på Ostfestivalen, som i år arrangerades på anrika Münchenbryggeriet i centrala Stockholm.

Tidningen ringde förstås upp för att gratulera.

– Tack, det känns fantastiskt roligt, säger Matilda Johansson som startade ysteriet Räven & Osten för tre år och halvt år sedan, på sina svärföräldrars gård i Lida utanför Järnforsen. Det är härligt att få bekräftelse, priset är ju ett slags kvitto på att det man gör är bra och det ger även kunderna en trygghet.

Tävlade med tre ostar

Det är andra året som Matilda Johansson tävlar på ostfestivalen. I fjol belönades Lida Vit med brons och Rävens lilla röda med silver. I år blev det ett brons.

– Jag deltog med tre olika ostar den här gången, berättar Matilda Johansson. Jag hade även med mig min blåmögelost som tog guld i SM i mathantverk i höstas, men här fick den inte så höga poäng av juryn. Å andra sidan var det ingen stark blåmögelost som fick pris, bara en mild sort. Men så är den här festivalen också inriktad på hårdostar, så juryn har kanske andra referenser.

Tävlingen avgörs av en jury som bedömer och poängsätter varje ost, utan att veta vilket företag som ligger bakom, utifrån kriterierna utseende, doft och smak. Alla som når upp i en viss poängmängd prisas.

Guld är en unik medalj. I år var rent av första gången i Ostfestivalens fyraåriga historia som en ost premierades med den högsta valören.

Sju silvermedaljer delades ut och utöver Rävens Lilla Röda tog ytterligare 14 ostar brons.

– Det finns många "gamla rävar" inom den här branschen och den som varit med längst hade 44 års erfarenhet, så konkurrensen är tuff, säger Matilda Johansson som ser fram emot en ny säsong i caféet som hon hoppas kunna utveckla ytterligare i år.

Rävens Lilla Röda

Rävens Lilla Röda, som är en mjuk kittost, har en så kallad tvättad yta. Den tvättas med en speciell bakteriekultur som ger osten sin specifika färg och smak.

Hur mycket man tvättar och hur länge gör att smak och färg varierar.

Och även en ost har en dagsform, som det gäller att försöka pricka in vid tävling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om