Matilda Johansson fortsätter att skörda framgångar med sin ost.
I helgen var det dags igen, när 30-40 stora och små ostproducenter från hela landet samlades på Ostfestivalen, som i år arrangerades på anrika Münchenbryggeriet i centrala Stockholm.
Tidningen ringde förstås upp för att gratulera.
– Tack, det känns fantastiskt roligt, säger Matilda Johansson som startade ysteriet Räven & Osten för tre år och halvt år sedan, på sina svärföräldrars gård i Lida utanför Järnforsen. Det är härligt att få bekräftelse, priset är ju ett slags kvitto på att det man gör är bra och det ger även kunderna en trygghet.
Tävlade med tre ostar
Det är andra året som Matilda Johansson tävlar på ostfestivalen. I fjol belönades Lida Vit med brons och Rävens lilla röda med silver. I år blev det ett brons.
– Jag deltog med tre olika ostar den här gången, berättar Matilda Johansson. Jag hade även med mig min blåmögelost som tog guld i SM i mathantverk i höstas, men här fick den inte så höga poäng av juryn. Å andra sidan var det ingen stark blåmögelost som fick pris, bara en mild sort. Men så är den här festivalen också inriktad på hårdostar, så juryn har kanske andra referenser.
Tävlingen avgörs av en jury som bedömer och poängsätter varje ost, utan att veta vilket företag som ligger bakom, utifrån kriterierna utseende, doft och smak. Alla som når upp i en viss poängmängd prisas.
Guld är en unik medalj. I år var rent av första gången i Ostfestivalens fyraåriga historia som en ost premierades med den högsta valören.
Sju silvermedaljer delades ut och utöver Rävens Lilla Röda tog ytterligare 14 ostar brons.
– Det finns många "gamla rävar" inom den här branschen och den som varit med längst hade 44 års erfarenhet, så konkurrensen är tuff, säger Matilda Johansson som ser fram emot en ny säsong i caféet som hon hoppas kunna utveckla ytterligare i år.