Mattias kämpar mot det sexuella våldet

Matthias Vargendal har på nära håll sett hur sexuella övergrepp kan påverka en människas liv. Det är den synen som gjort att han nu på heltid ängar sig åt att förebygga att något liknade händer någon annan.

"Jag vill att oskuldsfulla människor ska få förbli oskuldsfulla." Föreläsningar på skolor och självförsvars arrangemang är något som Matthias planer framöver. På bild drar testar han effektiviteten på ett överfallsalarm.

"Jag vill att oskuldsfulla människor ska få förbli oskuldsfulla." Föreläsningar på skolor och självförsvars arrangemang är något som Matthias planer framöver. På bild drar testar han effektiviteten på ett överfallsalarm.

Foto:

Hultsfred2018-01-11 11:00

- Jag vill hjälpa till att minska sexualbrotten och hjälpa folk att försvara sig själva. Folk som lever i frid tycker jag ska få fortsätta leva i frid och inte få livet förstört för att någon tycker sig ha rätt till det.

Solen gnistar i iskristaller på bänkar, trädstammar och gräsmattor. Människor går med mössorna neddragna över öronen och ångande andetag. Själv är den 25-årige Hultsfredsbon Matthias Vargendal barhuvad och utan halsduk. I handen har en han en plastpåse med överfallsalarm, självförsvars sprej och specialformade nyckelringar.

- Jag har en treårig son och jag vill inte att han ska växa upp och tro att det är okej att ta för sig av någon annans kropp. Jag vill att han ska se att jag gör något åt det. Barnen är vår framtids hopp om att världen ska bli bättre.

På nära håll har Matthias sett hur övergrepp kan påverka en människa och de närmaste runtomkring. Den kunskapen är anledningen till att han valt att på heltid försöka förhindra sexualbrott.

- Jag har sett smärtan och tårarna. Sexuella övergrepp förstör oskuldsfullheten hos människor som ser ljust på livet. De hamnar i ett mörkt hål. När en kvinna utsätts påverkas också hennes närstående. Alla mår dåligt.

Vid årsskiftet startade han företaget Vargendals som specialiserar sig på att stödja kvinnors förmåga att försvara sig själva. Som steg ett har en hemsida med fakta, blogg och webbshop med självförsvarsprodukter kommit på plats.

- Jag har nog alltid haft en beskyddarinstinkt och velat hjälpa människor undan hemskheter. Jag hade gärna delat ut mitt nummer till alla och sedan kommit körandes om de behövt hjälp. Men det fungerar inte. Genom mitt företag hoppas jag på att kunna hjälpa kvinnor i hela landet att skydda sig själva. Webbutiken var ett första steg men jag kommer att börja föreläsa på gymnasie- och högstadieskolor också. Statistisk sett är det mellan16 och 24 år som man löper mest risk att bli utsatt.

Statistiken som visar att antal anmälningar om sexualbrotten ökar är en annan anledning till att Matthias valt att engagera sig. Brottsförebyggande rådets, Brå, publicerade i somras siffrorna från första halvåret 2017 men har ännu inte gett ut statistiken för hela året. På sin hemsida har därför Mattihas valt att siffror till och med 2016.

- På tio år mellan 2011 och 2016 har antal anmälningar ökat med 41procent och då är det många som väljer att inte anmäla. Jag vill att folk ska förstå att det kan hända vem som helst. Jag tycker att man ska kunna aktivt försvara sig, sedan om det är med produkter eller självförsvar med kroppen avgör man själv. Jag vill hjälpa kvinnor att vara förberedda. Så jag här länge tänkt på vad jag kan göra som är tillåtet och fungerar. Även om det är väldigt hårda regler så finns det lagliga självförsvarsprodukter som man kan använda. Sedan har jag pratat med en instruktör i självförsvar och hoppas på att få hit honom.

Under det första halvåret av 2017 anmäldes 4004 våldtäkter enligt Brå av vilka 302 klarades upp. Under 2016s första halvår anmäldes 3047 våldtäkter och 354 klarades upp. Det är en nedgång från 12 procent till 8 procent av uppklarade fall.

- Den procentuella chansen att på upprättelse är väldigt liten, menar Matthias. Det är väldigt svårt att få en våldtäktsman fälld, du måste nästan ha filmat det hela. Det tycker jag tyder på att rättssystemet inte är på offrets sida. En av mina närstående blev övergripen vid två tillfällen, det första när hon bara var 14 år. Hennes advokat sa att det inte fanns en chans att han skulle gå fri. Efter två år av rättsprocesser fick hon hem ett brev där det stod att fallet lades ner i brist på bevisning. Det är skamligt tycker jag.

Själ tycker han att allmänheten måste öva sig på att ingripa så att en del av övergreppen kan stoppas eller förhindras.

- Jag vill att allmänheten ska visa mer civilkurage. Stå upp för varandra om man märker att något är fel och försöka istället för att inte göra något. Det behöver inte vara att gå in fysiskt utan bara att säga något.

För Matthias är det viktigt att ta det som han och hans närstående varit med om och skapa något positivt.

- Det är lätt att tappa tron på mänskligheten men allt det sorgliga och tragiska som har hänt har gjort mig till den jag är idag. Tanken att man kan vara med och göra skillnad är det som gör att man klarar det. Jag hoppas kunna göra skillnad i samhället på lång sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om