Så var nyhetsåret i Hultsfreds kommun

Nyhets året 2021inleddes med att ett litet hoppets ljus tändes i coronamörkret. Redan på årets fjärde dag, kunde vi läsa om att kommunen nu var redo att dra igång vaccineringen.

8/9 Intill den lilla skogsbilvägen anträffades kvarlevorna, som visade sig tillhöra den kvinna i 20-årsåldern som försvann från Hultsfred i maj 20219. Polisen utreder det som mord.

8/9 Intill den lilla skogsbilvägen anträffades kvarlevorna, som visade sig tillhöra den kvinna i 20-årsåldern som försvann från Hultsfred i maj 20219. Polisen utreder det som mord.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-12-30 15:00

Först ut var boende på särskilda boenden. Redan dagen därpå, var jobbet i full gång.

Mycket av nyhetsåret kom att handla om covid och corona, våra dagliga rapporter har berättat om det aktuella läget. Det började som sagt mörkt, men med ett litet ljus i tunneln. För att sedan bli bättre och bättre igen och över sommaren var tillvaron nästan som vanligt, innan det vände och smittspridningen tog ny fart.

15/1 Blev det klart att två nya butiker kommer att etablera sig på Handelsområdet Knekten i Hultsfred. Johan Erlandsson, vd på Famera fastigheter bekräftar att det är bygge på gång. Vilka butiker som var aktuella var dock hemligt tills vidare. Men så småningom visade det sig vara Willys och Dollarstore. Ännu lite senare blev det klart att även Byggmax och Nordic Wellness kommer att etablera sig.

undefined
3/4 Lars Rosander och Kurt Gustavsson hjälptes åt att klippa det röda bandet och förklara den obemannade matbutiken invigd. Ett historiskt ögonblick efterlängtat av många Venabor.

5/3 Butiken i Vena har fått en flygande start med över 1 000 kunder. Det berättade Petter Andersson, marknadschef på Lifvs. Ett par veckor senare kom beskedet att den obemannade butiken ska läggas ner. Ett dråpslag för Vena och tämligen omgående bildades en motståndsrörelse med Kurt Gustavsson i spetsen. Motståndsrörelsens kamp gav dock resultat och fram på sommaren blev det klart att en privat entreprenör var beredd att bygga en ny butik. Det visade sig senare vara Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson, Vimmerby Camping. Fram på eftersommaren blev det sedan en pampig invigning av den nya butiken.

29/3 David Modig från Virserum utses till Årets entreprenör i Sverige och får därmed representera Sverige i den internationella tävlingen. Där gick det dock inte riktigt lika bra, men en fin placering blev det ändå.

undefined
1/4 Rolf Leander gör sin sista arbetsdag efter 42 år som polis. Han började i Hultsfred i mitten på 1990-talet och de senaste åren har han varit stationspolis.

8/4 Det anrika företaget Demanders i Virserum fick ny ägare. Joakim Jansson från Kalmar tar över. Han driver liknande tillverkning utomlands, men vill också ha ett svenskt företag för att erbjuda snabbare leveranser. Företaget har 18 anställda.

10/4 Motståndet mot den planerade vindkraftparken i Tönshult växer sig allt starkare. En protestlista med 300 namn lämnades över till kommunalrådet Lars Rosander (C), av motståndsledaren, Jan-Olof "Jos" Svensson. Motståndsrörelsen fortsatte att arbeta och växa, och fram på höstkanten hölls en stor manifestation mot vindkraft i Virserum. Debatten blev allt hetare och när kommunstyrelsen beslutade att godkänna planerna, var inbördeskriget nära. Men när frågan kom upp i fullmäktige blev det nej till parken, sedan bland annat kommunalrådet Lars Rosander gjort en tvärvändning och sagt nej.

undefined
30/4 En 61-årig industriepok i Gårdveda gick i graven. Patrik Hag fick uppdraget att låsa dörren, när de anställda gick hem efter sista arbetsdagen på Glamox. Företaget hade bestämt att flytta produktionen utomlands. När nedläggningsbeslutet kom, ett år tidigare, var det 116 anställda i företaget.

20/5 Smygpremiär på den nybyggda skolan i Målilla. Matsalen blev klar att användas och skolan var inte sen att flytta in och ta den i bruk. Bygget i övrigt är inne i slutfasen och när höstterminen började var allt klart och terminen inleddes med en högtidlig invigning i augusti, med både bandklippning, glass och dans. Eleverna var jätteglada över sin nya skola.

19/6 En skogsbrand bryter ut i Lönnebergatrakten. Det blev ett omfattande släckningsarbete som tog flera dygn i anspråk. Arbetet försvårades av att det var i väglöst land, och i mycket oländig terräng. Släckningen kostade miljonbelopp och senare beslutade MSB att staten skulle ta halva notan. Det visade sig senare att branden orsakats av någon bränt kabel i området.

undefined
1/7 En omfattande skadegörelse upptäcktes i Målilla Frikyrka. Kyrksalen var svårt drabbad med sönderslagna möbler och andra skador. "Destruktivt och meningslöst" säger pastor Gerth Thorstensson och blickar ut över förödelsen. Kontoret klarade sig dock utan vandalerna.

26/7 Lions Club i Hultsfred läggs ner. Klubben har haft svårt att värva nya medlemmar, och de som fanns börjar bli till åren. Lions i Hultsfred startade 1957 och har hunnit med många stora arrangemang under åren. 

31/7 Inflyttningsdags i den nybyggda delen på Hemgården i Målilla. Stockholmsvägen, som det heter numera. De 27 nybyggda lägenheterna i första etappen är klara. Nu är det dags att ta tag i steg två, en renovering av den äldre delen där det ska bli 23 nya lägenheter.

undefined
10/8 Dace Rosenberg med sambon Roger Johansson som äger fastigheten som totalförstördes efter tromben.

10/8 En tromb drog fram över Virserumstrakten och orsakade stora skador med sin framfart. Bland annat hos Dace Rosenberg och Roger Johansson. Större delen av deras ladugårdstak blåste bort. En hel massa träd slets upp, bland annat en ekplantering som skulle ha sparats för framtiden.

27/8 Lantmäteriet har utsett en ägare till slakteriruinen i Hultsfred. Utredningen visar att Tomas Dahlström, Västervik, är ägare till tomten. Och städningen är redan i gång. Så fort beslutet vann laga kraft var Dahlström på plats med sin grävmaskin och började arbetet.

8/9 Mänskliga kvarlevor hittades i skogen utanför byn Äntsebo. Kvarlevorna transporterades till rättsmedicin för obduktion, och det visade sig ganska snart att det var den kvinna i 20-årsåldern som varit försvunnen från Hultsfred sedan i maj 2019. Fyndplatsen spärrades av och polisens tekniker gick igenom skogspartiet noga. 

7/10 Ett kostsamt sabotage polisanmäls. I samband med en bränslestöld vid vägbygget i Målilla har någon hällt vatten i tanken på en grävmaskin. Vilket kostade 150 000 kronor att reparera enligt Pierre Olsson på Bergbolaget.

undefined
13/10 Nu är undergången nära... Inom ett par veckor kan trafiken släppas på över den nybyggda gångtunneln under riksväg 34. Vid det här laget har också resten av vägbygget kommit en bra bit på väg. Men det blir nästan ett år till innan det är helt färdigt och det blir 2+1 hela vägen mellan Målilla och Hultsfred.

28/10 Utbyggnaden av handelsområdet i Hultsfred fortsätter. Vimmerbyföretagaren Nitin Blom håller på att bygga en biltvättsanläggning för gör-det-självare. Eftersom Nitin Blom jobbar med bilvård, satsar han lite extra på en bra anläggning.

19/11 Som första kommun i länet har Hultsfred nu tagit beslut om vaccinkrav på alla nyanställda inom vård och omsorg. Ett beslut som väcker delade meningar, menar Kommunals Janette Persson. Det handlar dels om personlig integritet, men det är också en arbetsrättslig fråga.

26/11 Tas första spadtaget till en utbyggnad av Lindgården i Hultsfred. 36 nya lägenheter för Särskilt boende ska det bli. Plus att den gamla delen ska renoveras. 

30/11 ETC Bygg presenterar sina planer för ett spännande kvarter på Herrstorpet. Företaget vill bygga ett höghus och några mindre villor på området. Och det blir ekologiska hus, som genererar mer energi än vad de förbrukar. Enligt vd Johan Ehrenberg ska byggstarten inte vara alltför långt borta.

9/12 Bygget av förskolan Växthuset i Hultsfred är försenat. Inflyttningen skjuts på framtiden. Förskolechefen Emma Roos Simonsson ställer in siktet på att kunna flytta in under sportlovet i stället. 

16/12 Nu tas ett stort steg mot en ny brandstation i Rosenfors. Den ska ersätta de uttjänta stationerna i Målilla och Mörlunda. Förhoppningen är också att det ska underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän.

23/12 En man i 20-årsåldern omkom vid en trafikolycka på vägen mellan Lönneberga och Mariannelund. Av okänd anledning frontalkrockade han med en lätt lastbil. 

undefined
28/12 Hultsfreds kommunala industribolag säljer H-Cityhuset till Famera bostäder 3, ett dotterbolag till Famera Fastigheter som bygger handelsområdet Knekten. Köpeskillingen är 73,1 miljoner kronor. Företaget köper också tomten Sänkan 4, intill kommunhuset. Där har man planer på att bygga ett fyravåningshus med hyresrätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!