Man tog bloss från kompisens vape – döms för brott

Mannen lånade sin kompis vape i tron om att substanserna den innehöll var lagliga. Dagen efter stoppades han av polis när han körde bil med narkotika i blodet.

En man tog bloss från sin kompis vape, i tron om att det var lagligt. Så var inte fallet. genrebild.

En man tog bloss från sin kompis vape, i tron om att det var lagligt. Så var inte fallet. genrebild.

Foto: Maja Suslin/Kollage

Hultsfred2024-06-22 12:00


En fredagskväll i november var mannen, en person i 40-årsåldern boende i Hultsfreds kommun, hemma hos sin bästa kompis för att meka med dennes fyrhjuling. Kompisen hade beställt en ny vape på en svensk hemsida som verkat seriös, så efter middagen tog de båda några bloss tillsammans.

Tidigt morgonen efter satte sig mannen bakom ratten i sin arbetsbil och åkte till jobbet. Det var dock inte förrän senare på dagen han stoppades av polis när han körde och det, efter analys, visade sig att han hade narkotika i blodet.

Mannen tycker att polisen som stoppat honom haft bristande respekt och kriminaliserande ton, vilket han har uttryckt i förhör. I samband med det har mannen också förklarat att han inte vetat vad kompisens vape innehållit, men att han utgått från att den varit laglig och därför inte frågat. 

Först i efterhand har han kollat upp innehållsförteckningen på hemsidan, där det visat sig finnas en text om att den kan innehålla spår av THC, vilket i Sverige är narkotikaklassat.

Efter att ha läst på om produkten menar mannen dock på att det han brukat är "laglig HHC-olja". Men tingsrätten håller inte med om att det han brukat är lagligt, utan trycker på att även det faktiskt är narkotikaklassat sedan sommaren 2023.

Tidigare i år dömdes mannen i Kalmar tingsrätt för rattfylleri och ringa narkotikabrott, till 50 dagsböter á 70 kronor. 

Mannen överklagade domen, men det gav inte önskat utfall. Göta Hovrätt går på samma linje och fastställer tingsrättens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!