Melvin vann kock-OS med juniorlandslaget

Släkten i Hultsfred hejade på när Melvin Glimstål säkrade OS-guldet med svenska juniorkocklandslaget. "Förhoppningsvis öppnar det många dörrar för min karriär."

Juniorkocklandslaget, där Melvin Glimstål är lagkapten, vann OS-guld vid Culinary Olympics 2024.

Juniorkocklandslaget, där Melvin Glimstål är lagkapten, vann OS-guld vid Culinary Olympics 2024.

Foto: Kocklandslaget

Hultsfred2024-02-08 14:23

Den senaste veckan har han befunnit sig i Stuttgart i Tyskland tillsammans med juniorkocklandslaget för att tävla i Culinary Olympics, även kallat kock-OS.

– Jag har varit lagkapten sedan 2021, säger Melvin Glimstål som berättar att laget tidigare har deltagit i VM.

Delar av hans släkt kommer från Hultsfred.

– Jag har en farfar som bor i Hultsfred och en pappa som är född och uppvuxen där. Min farfar och min farbror Johan bor kvar i Hultsfred.

undefined
"Vi har tränat för det här i tre års tid", säger Melvin Glimstål som kände både stolthet och lättnad när guldet var i hamn.

Själv är Melvin Glimstål uppväxt i Skåne.

– Men jag har hängt i Hultsfred rätt många gånger som liten när vi hälsade på farfar.

Under två tävlingsdagar i Stuttgart fick han och de andra deltagarna i juniorkocklandslaget visa vad de går för i köket. Första dagen hade de fem timmar på sig att leverera en avsmakningsmeny för tolv personer. Andra dagen skulle de göra en trerättersmeny till 70 personer.

– Vi har tränat för det här i tre års tid, säger Melvin Glimstål som berättar att en stor sten lyftes från bröstet när de till slut vann hela tävlingen.

– Det är en stolthet också att vi lyckades kamma hem ett OS-guld. Vi är det fjärde juniorlandslaget i rad som kommer hem med ett OS-guld.

undefined
Juniorkocklandslaget, där Melvin Glimstål är lagkapten, vann OS-guld vid Culinary Olympics 2024.

Bland råvarorna som de använde sig av i matlagningen fanns bland annat renkött från Norrland och hallon och svamp från Skåne. Men även Småland var representerat.

– Oxfilén till varmrätten tog vi från en hängmörad mjölkko från Småland.

Under tävlingen hade Melvin Glimstål stort stöd från sina släktingar i Hultsfred.

– Farfar följer mig på Instagram och ringer så ofta han bara kan, likaså farbror Johan. De har kollat på livevideorna och hejat och skickat sms och bilder. Jag har haft ofantligt stöd.

Vad betyder vinsten för dig personligen?

– Det betyder jättemycket. Förhoppningsvis öppnar det många dörrar för min karriär. Jag har aldrig haft svårt att söka jobb, men nu kan man söka jobb var man vill. Sedan får man lov att göra intervjuer och synas lite mer. Förhoppningsvis får man lov att göra tv och liknande.

undefined
Culinary Olympics, även kallat kock-OS, arrangerades i Stuttgart i Tyskland.

Han fyller 24 i år och är snart för gammal för juniorkocklandslaget. Kock-OS var därför hans sista tävling med juniorerna. Men längre fram siktar han på att delta i Årets kock och Bocuse d'Or.

– Det är en dröm som står högst upp på listan, men det är några år kvar till dess.

Till vardags jobbar han på Operakällarens matsal i Stockholm. 

– På tisdag är jag tillbaka på jobbet igen, men nu ska jag ta vara på helgen och njuta och fira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!