Mer plogat nu än under hela 2020: "Fått nya pengar"

Så här långt har ÖSK varit ute på fler stora snösvängar än under hela 2020, som var extremt åt andra hållet. Snöfattigt både i början och i slutet.

Onsdagen ägnades mest åt att "städa upp" i korsningar och sanda upp. Det fanns också tid för service av maskinerna, som Magnus Sundström och Jeanette Dellevik ägnade sig åt.

Onsdagen ägnades mest åt att "städa upp" i korsningar och sanda upp. Det fanns också tid för service av maskinerna, som Magnus Sundström och Jeanette Dellevik ägnade sig åt.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-10 16:50

Totalt sett har ÖSK ansvar för vinterväghållning på cirka 185 kilometer gata och 25 kilometer gång- och cykelväg i Hultsfreds kommun.

– Personalen har varit ute på tre stora snösvängar i år, sedan kör vi cykelbanor och vid skolor oftare. Där har vi lägre kriterier för när vi går ut, säger Mikael Nilsson, driftschef för gata park.

Han vill inte kalla det en extremt snörik vinter så här långt, även om det snöat en hel del – men det är lätt snö som inte bygger så mycket.

– Vi har inte behövt upprätta någon snödepå än, det blir först när vi behöver köra bort mer. Till den gränsen har vi inte kommit än, utan vi flyttar snö från olämpliga platser till närområden, där snön inte är i vägen. 

När vi hälsar på i garaget vid Björkudd håller personalen på med service av maskinerna, som ses över regelbundet för att vara fräscha när det är dags att ploga igen.

undefined
Mikael Nilsson har 6,4 miljoner kronor i snöbudgeten, men då ska det täcka både snöröjning, sandning och sandupptagning. Både entreprenörer och egen personal.

I övrigt bestod onsdagens arbete mest av att "städa upp" i korsningar och sanda.

– Arbetsledarna följer väderleksrapporten noga, för att vara beredda. Det gäller att vara på tårna. 

Hur stor är budgeten?

– 6,4 miljoner kronor, men då ska det täcka både snöröjning, sandning och sandupptagning. Både entreprenörer och egen personal. Väldigt höftat har det väl gått åt runt en miljon kronor under januari och fram till nu, berättar Mikael Nilsson.

– Så än så länge är det ingen fara, vi har ju precis fått nya pengar. Men klart man tänker på hur resten av den här och början av nästa vinter blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!