Migrationsverket avvecklar Moliljan

Moliljan avvecklas. 43 jobb försvinner när Migrationsverket lämnar orten. Och inte bara Målilla, utan hela Kalmar län blir utan tillfälliga boenden.

Moliljan avvecklas som asylboende. 43 jobb försvinner när Migrationsverket lämnar Målilla och hela Kalmar län. Foto: Olof Carlson

Moliljan avvecklas som asylboende. 43 jobb försvinner när Migrationsverket lämnar Målilla och hela Kalmar län. Foto: Olof Carlson

Foto:

Hultsfred2017-04-12 04:00

Migrationsverkets upphandling av ramavtal tre, som skulle gått igång i september förra året, överklagades av flera anläggningar i länet efter en luddig formulering på punkten lagfart.

– Vi kom med i upphandlingen, men många andra gjorde det inte. Exempelvis Västerviks Resort, säger Dan Edlund som driver Moliljan som ett asylboende sedan oktober 2013.

Istället för att göra en ny upphandling ströks hela Kalmar län. Med motiveringen att Migrationsverket upphandlat tillräckligt med platser i andra län.

– Kalmar län behandlas jäkligt orättvist, säger Dan Edlund som inte kan dölja sin besvikelse. Länet är helt förbisett, helt dissat, så det är många bra aktörer som drabbas. Oavsett hur bra anläggning man har. Aktörer som investerat miljonbelopp för att klara kraven får nu slå igen helt. Exempelvis vi har satsat tre miljoner på vandrarhemmet.

Stänger i september

När inströmningen var som störst bodde det som mest 476 asylsökande på Moliljan. Idag har den siffran minskat till 255.

Och nu ska alltså Moliljan stängas helt. Avvecklingen har redan inletts, för att vara helt klar senast 20 september. Om behovet kvarstår vill säga, annars kan Migrationsverket välja att stänga tidigare. Med två veckors förvarning.

– Det känns väldigt svårt och osäkert att inte veta någonting alls om framtiden, säger Dan Edlund.

I och med stängningen försvinner 43 arbetstillfällen från Målilla och Hultsfreds kommun.

Alla är redan uppsagda och den första går 31 maj, där efter förlänger man med så många som behövs för att köra verksamheten vidare till man stänger för gott. Uppskattningsvis hälften av dem.

– Det blev väldiga protester när Migrationsverket beslutade stänga sitt kontor i Högsby och 40 personer blir utan jobb, människor som vi förövrigt haft en väldigt bra arbetsrelation med. Vi är en likvärdig arbetsplats storleksmässigt, vi är en av de största arbetsgivarna i Målilla.

Finns det några förslag på vad fastigheterna kan komma att användas till istället?

– Vi har redan föreslagit Migrationsverket att bygga om till korridorboende, vilket betyder att de sköter sig själva, utan den service vi tillhandahåller idag. Men det var inte heller intressant, säger Dan Edlund och fortsätter:

– Så vi spånar helt förutsättningslöst kring att starta olika former av boenden. Allt från LSS till HVB-hem. Kanske kan man starta privat äldreboende i stora huset, för personer som kräver extra service, exempelvis dementa, eller en träningsenhet för idrottsklubbar. Trygghetsboende kan vara ett alternativ, däremot inte seniorboende med extra service som var vår grundidé. Det går inte att få ihop de kalkylerna.

Abrupt slut

Dan Edlund hade inte tänkt sig ett så här abrupt slut, utan man var beredda på att teckna ett treårigt avtal, i och med den senaste upphandlingen där Moliljan fick klartecken.

– Vi hade inte räknat med att behöva ställa om så här snart och plötsligt. För tillfället utvärderar vi vad lokalerna passar bäst till, vilka kunderna är samt vilka personalresurser och utrustning som krävs för olika alternativ. Vi har kopplat in konsulter som hjälper oss.

Fotnot: Asylboendet Stålhagen blir kvar som idag, det är inte upphandlat som tillfälligt boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om