Migrationsverket läggs ner i Högsby – då placeras asylsökande i norra länet

130 asylsökande blir kvar i södra länsdelen 2 028 i norr visar prognosen för hösten.
Samtidigt avser Migrationsverket att stänga sitt kontor i Högsby.

Blå siffror januari 2017 och röda september 2017.

Blå siffror januari 2017 och röda september 2017.

Foto:

Hultsfred2017-03-10 19:54

"Att inte välja att lokalisera kontoret där 94 procent av uppdraget finns känns märkligt", skriver Lars Rosander och Högsbys kommunalråd Stihna Johansson Evertsson.

I går författades ett protestbrev till regeringen och Migrationsverket, undertecknat även av oppositionsråden Rosie Folkesson, (S) Hultsfred och hennes partikollega Jonas Erlandsson, Högsby.

I brevet belyser de att Migrationsverket beräknas minska antalet asylsökande i södra länsdelen med 97 procent, till 130 personer i september.

I norra Kalmar län beräknas huvuddelen, 2 028 personer finnas i Migrationsverkets mottagningssystem. Det är en minskning med 13 procent mot januari 2017, då 2 320 personer befann sig i norra länet.

"Därför anser vi det logiskt att Migrationsverket är lokaliserat där huvuddelen av deras uppdrag är, skriver politikerna i det brev som författades under fredagen. "Varför ska 2 028 personer behöva transorteras genom länet vid kontakt med Migrationsverkets kontor?"

Hjältarna lämnas

Beskedet om att Migrationsverket avser att koncentrera sin verksamhet till Kalmar kom dagen efter att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte Högsby och uttalade orden "Landsbygden är landets hjältar vad gäller ansvarstagandet för integrationen."

Politikerna får inte riktigt ihop det, att den Parlamentariska landsbygdskommittén i sitt slutbetänkande talar om den statliga närvaron i landsbygderna samtidigt som Migrationsverket lämnar den del av landet som har högst andel nyanlända. "Var finns logiken", frågar man sig och inleder brevet med rubriken "Nu lämnas hjältarna".

Man gör också en jämförelse. Att 40 arbetstillfällen i Högsby kommun försvinner motsvarar 15 000 arbetstillfällen i Stockholm, eller 440 i Kalmar. "Vilket ansvar tar staten för det", frågar man sig i brevet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om