Migrationsverket säger upp ytterligare lägenheter

Trots 600 personer i bostadskö blir det en märkbar skillnad för Hultsfreds Bostäder när Migrationsverket fortsätter att säga upp lägenheter i Hultsfreds kommun.

Ett mindre antal asylplatser har gjort att Migrationsverket på kort tid sagt upp 22 lägenheter som hyrts av Hultsfreds Bostäder. "Det är tio procent av de 200 lägenheter vi hyrt ut till Migrationsverket som förvunnit och bidragit till en minskad hyresintäkt på en miljon konor" berättar VD Nicke Wainebro. Foto: Elin E Elmström

Ett mindre antal asylplatser har gjort att Migrationsverket på kort tid sagt upp 22 lägenheter som hyrts av Hultsfreds Bostäder. "Det är tio procent av de 200 lägenheter vi hyrt ut till Migrationsverket som förvunnit och bidragit till en minskad hyresintäkt på en miljon konor" berättar VD Nicke Wainebro. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2018-01-10 05:30

- På ett litet tag är det 22 lägenheter som sagts upp. Det är nästan 10 procent och en miljon i förlorade hyresintäkter, berättar VD Nicke Wainebro.

Ytterligare sju lägenheter har sagts upp av Migrationsverket. Läggs det ihop med de 15 hyreskontrakt som försvann under hösten har nära 10 procent av de runt 200 lägenheter som Migrationsverket hyr av Hultsfreds Bostäder i Hultsfred, Silverdalen och Virserum sagts upp.

- Det känns ju, berättar Hultsfreds Bostäders VD Nicke Wainebro.

- Vi måste se till att hyra ut dem och det kan ta några veckor till ett par månader att göra i ordning dem beroende på hur mycket underhåll vi behöver göra. Så vi förlorar på det hur eller hur.

Vill ha stora lägenheter

En av anledningarna till att uppsägningen av lägenheterna är problematisk är att en del av lägenheterna inte har den storlek som efterfrågas av dem som står i kö och därför är svåra att hitta hyresgäster till.

- Vi har 600 personer i kö och av dem är 200 nyanlända. De flesta av dem vill ha större lägenheter, som treor och fyror. Men de lägenheter som sagts upp är en blandning av ettor, tvåor och treor.

Återstående lägenheter

Efter att ha frågat runt i kön är 13 av de första 15 lägenheterna uthyrda och det är endast ett par mindre som det fortfarande inte tecknats ett nytt hyreskontrakt på. De sju övriga kommer att efter uppsägningstiden på tre månader ses över och göras i ordning och förhoppningsvis stå färdiga i april. Men oron finns att fler hyreskontrakt kommer att sägas upp framöver.

- Nu har det inte varit någon förvarning utan vi fick beslutet direkt i mejlen. Så vi vet inte hur det blir framöver. Skulle Migrationsverket dra sig ut helt är det elva miljoner i intäkter vi skulle förlora. Det är 10 procent av vår omsättning och det vet jag knappt om vi skulle klara. Då kanske man skulle behöva riva hus vilket också kostar. Men jag vill inte måla det för stort i det här läget.

Från migrationsverkets sida råder det ännu ingen klarhet i vad som kommer att hända med de återstående hyreskontrakten.

- Som det ser ut nu ser vi över ser vi över hela nationen, regionerna och länen, berättar enhetschef William Vitikainen på Migrationsverket i Högsby.

- Inströmningen av personer som är i behov av migrationsverkets boenden har minskat men det är för tidigt att säga om vi kommer att minska antalet platser i Hultsfreds kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om