Migrationsverkets besked: Flyktingboende behövs inte

Migrationsverket har i nuläget inget behov av evakueringsplatser för ukrainska flyktingar i Kalmar län. "Det innebär att det arbete som vi lagt ner var lite i onödan", säger Robert Andersson, enhetschef på Hultsfreds kommun.

Hultsfreds kommun har möblerat och utrustat ett stort antal lägenheter i Stålhagen. Totalt 55 evakueringsplatser för flyktingar har skapats där.

Hultsfreds kommun har möblerat och utrustat ett stort antal lägenheter i Stålhagen. Totalt 55 evakueringsplatser för flyktingar har skapats där.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-08 21:00

På kort tid skapades ett evakueringsboende för 55 flyktingar i Stålhagen i Hultsfred. Men nu har Migrationsverket meddelat att platserna inte behövs.

– Vi är avaktiverade och man vill inte ha våra evakueringsplatser som vi har ställt i ordning. Detsamma gäller för alla kommuner i länet, säger Robert Andersson, chef för arbets- och integrationsenheten.

Bakgrunden till beskedet, som lämnades i slutet av förra veckan, är att Migrationsverket ser ett minskat behov av evakueringsplatser. I stället för 12 000 platser är behovet nu 6 000 platser.

– Sedan har man skrivit att man kan tänka sig att återkomma om situationen förändras, men just nu är man inte i behov av evakueringsplatserna. Man säger ändå att man gärna vill ha en jämn fördelning över Sverige, och att man vill återkomma framåt sommaren med tankar kring mer långsiktigt boende.

Vad innebär beskedet för er del?

– Det innebär att det arbete som vi lagt ner var lite i onödan, säger Robert Andersson som konstaterar att kommunen ställde i ordning evakueringsboendet eftersom man blivit ålagd att göra det.

Vad händer nu med boendet i Stålhagen?

– Vi har fortfarande kontraktet på lägenheterna, så vi avvaktar lite grann om det skulle komma några nya besked. Vi står fortfarande i beredskap om det kommer några andra signaler.

Hur tycker du att Migrationsverket har hanterat frågan?

– Jag förstår att de blev fullständigt överbelastade, men jag hade kanske önskat lite större tydlighet. Vi lade väldigt många arbetstimmar på att utrusta boendena, att då bli avaktiverade veckan efter känns inte helt bra. Jag har framfört till Migrationsverket att vi hade önskat bättre planeringsförutsättningar.

Hur mycket pengar har ni lagt på boendet?

– Vi har inte fått alla fakturor än, men det rör sig om hundratusentals kronor i alla fall. Det är sagt att vi ska få ersättning, men vi vet inte riktigt hur än, säger Robert Andersson.

– Man har pratat om schablonersättningar och liknande, men det är inget som är beslutat.

Han har varit i kontakt med sina kollegor i Vimmerby, Torsås och Mönsterås.

– Situationen är ganska likartad överallt. I alla de här kommunerna har man utrustat boenden och sedan fått se dem stå tomma. Det är många arbetstimmar som är nedlagda i kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!