Gärna mer vindkraft men inte i det egna närområdet

Vindkraft är en populär energikälla som många inte har något emot – så länge den inte hamnar på den egna orten. Men så går det inte att resonera enligt Miljöpartiet.

Gärna vindkraft men inte just här är en uppfattning.

Gärna vindkraft men inte just här är en uppfattning.

Foto: Lennart Enkvist

Hultsfred2023-09-30 05:30

En stark förespråkare av utbyggd vindkraft är Miljöpartiet i Hultsfred vilket syns tydligt på deras hemsida. Just nu saknar partiet inflytande i kommunen och ställde inte ens upp i det senaste valet.

Ordförande för Miljöpartiet i Hultsfred är gymnasieläraren Caroline Axelsson som bor i Gisehult längs riksvägen mellan Vimmerby och Hultsfred. Hon är även ordförande för Miljöpartiet i såväl Vimmerby som Högsby och språkrör för partiet i Kalmar län.

Hur tänker ni när ni säger mer vindkraft?

– Mot bakgrund av klimatförändringarna som vi har sett och konsekvenserna det senaste halvåret inte minst så handlar det om att vi måste ställa om till fosilfri energiframställning. Då är vindkraften en viktig del i de steg vi vill ta för att minska vår klimatpåverkan.

Hon säger att hon vet att det finns människor som känner oro inför vindkraftetableringar.

– Personligen är jag mer oroligt för att vi till exempel ska göra oss beroende av ryskt uran, som kommer att bli konsekvensen om vi satsar på kärnkraft, berättar hon.

Caroline Axelsson menar att människor som inte vill ha vindkraftverk som granne inte tar ansvar för att det behövs el även på landsbygden.

– Jag tror heller inte att de här människorna vill ha ett kärnkraftverk som granne, säger hon slagkraftigt.

Miljöpartiet vill i första hand bygga vindkraft till havs där det ger minst påverkan på djurliv och skog men framförallt för att det blåser mer till havs och kan ge mycket mer energi. För de landbaserade vindkraftverken kan Caroline Axelsson tänka sig att en del av vinsten kan gå tillbaka till bygden genom vägförbättringar eller bättre bussförbindelser som några exempel.

Hon har förståelse för att inte bygga där fåglarnas motorvägar finns men inte för att försvaret sätter stopp för utbyggnad i vissa områden med hänvisning till sin övningsverksamhet.

– Behovet av stridsflyg är betydligt mindre än behovet av ren el. Ska vi välja tycker jag att vi ska välja klokt, säger hon utan att gå in på om det är lämpligt i en tid då Ryssland är oberäkneligt.

En av de naturorganisationer som ibland får tjäna som remissinstanser till utbyggnad av vindkraft är Emå-dalens naturskyddsförening. Där säger ordföranden att det finns både bra och dåliga platser att placera vindkraftverk på.

– Vi tycker vindkraften passar bättre till havs där den inte påverkar fågellivet på samma sätt, säger ordförande Kalle Ljungberg.

Han lyfter fram områden med höga naturvärden på marken som olämpliga liksom områden med mycket fågelliv, exempelvis stråk för tranor, svanar och gäss.

Fågelklubben Hultsfred är en annan förening som ibland får tycka till vid remisser.

– När vi får remisser om vindkraft uttalar vi oss inte generellt negativt utan det handlar mer om var man placerar verken, säger ordföranden Kenneth Rosén.

Vad kan det vara som göra att ni är emot utbyggnad i ett visst område?

– Det kan vara en skyddsvärd gammelskog, en rastlokal för gäss eller en stor sträckled för rovfåglar och tranor, säger han som exempel.

Han lyfter fram områden som är speciellt viktiga för fågellivet, bland annat Hultsfreds slätt och Mörlundaslätten. Här är fina förhållanden för fåglarna. 

Han säger att det senaste området fågelklubben uttalade sig emot utbyggnad var öster om Målilla. Där förekommer inte bara rovfåglar, gäss, änder och tranor utan kan även finnas uppemot 40 000 ringduvor på en dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!