Minister på besök: "Varför jobbar inte alla så här"

"Varför jobbar inte alla så här"... Socialminister Lena Hallengren (S) tog till sig av informationen om Samordningsförbundet, som hon fick under besöket i Hultsfred.

Robert Andersson kunde berätta för socialminister Lena Hallengren (S) om det dagliga samarbetet inom samordningsförbundet.

Robert Andersson kunde berätta för socialminister Lena Hallengren (S) om det dagliga samarbetet inom samordningsförbundet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-10 16:01

Samordningsförbundet är mer spännande än namnet låter påskina. Det handlar om att flera olika myndigheter och instanser jobbar tillsammans för att hjälpa de som står utanför arbetsmarknaden. I vanliga fall jobba socialförvaltningen med sin del, arbetsförmedlingen med sin och kommunen gör sitt jobb.

Men inom ramen för Samordningsförbundet jobbar de olika instanserna tillsammans.

– I bland behövs det att flera myndigheter jobbar tillsammans, säger Lena Hallengren som fick tillfälle att träffa personal på kommunens Arbets- och integrationsenhet, med chefen Robert Andersson i spetsen.

Han berättade mer om hur man jobbar för att upptäcka vem som behöver stöd och nå resultaten. Inte sällan tänker man utanför den vanliga boxen. 

– Genom att samordna verksamheten knyter man ihop flera olika kompetenser, säger Lena Hallengren. På det viset kan man hitta nya vägar framåt. Det ser jag som en viktig del av vår gemensamma välfärd.

Hon pekar på att alla inte har samma chanser i livet. 

– Även om samhället har kommit en bit på väg är det fortfarande en del att jobba med innan vi har ett sådant samhälle där alla har samma möjligheter. Och det här besöket har stärkt mig i den uppfattningen att vår gemensamma välfärd är viktig.

Under besöket i den här norra länsdelen passade socialministern också på att besöka Lärcenter i Vimmerby, för att träffa ett gäng studenter som pluggar vård och omsorgsyrken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!