Händelsen skedde mitt på dagen när det var mycket folk i cafeterian. Enligt uppgifter i polisens förundersökningsprotokoll var det en konversation på Snapchat mellan de två inblandade pojkarna som låg bakom misshandeln.
Den misstänkte eleven, som är i 15-årsåldern, uppmanades att sluta skriva olämpliga saker till en tjej. Då blev han arg och sökte upp den andra eleven i skolcafeterian. Helt utan förvarning började han slå honom – inför ögonen på både skolpersonal och andra elever. Det finns en övervakningsfilm som visar att det delades ut minst fem slag, innan personalen kunde avbryta misshandeln.
I polisförhör har den drabbade eleven berättat att han fick rejält ont i huvudet och bröstet.
– Jag kunde knappt andas. Det kändes som jag skulle spy hela tiden, sa han till polisen efter händelsen.
En journal från Region Kalmar län visar att eleven sökte vård samma dag.
Anna Källåker, som är rektor på Albäcksskolan i Hultsfred, bekräftar att det var en händelse i skolans cafeteria i maj som ledde till en polisanmälan.
– När det väl hände hade vi mentorer på plats som kunde agera snabbt. Därefter hanterade vi händelsen utifrån våra rutiner och förde en dialog med de inblandade eleverna och deras föräldrar. Ingen blev formellt avstängd, utan vi såg till att ha en plan för hur det skulle fungera framåt. När den utsatte eleven och föräldrarna gick vidare med en polisanmälan lämnade vi över kameraövervakningsbilderna till polisen.
Det var en del polisärenden i våras. Hur är läget på skolan idag?
– Ja, vi hade ett bråkigt avslut på vårterminen med en del incidenter. Nu upplever jag att det, peppar peppar, är bra. Det har varit en lugn start på läsåret. Vi försöker vara fler vuxna i klassrummen för att möta upp de olika behov som finns. Det är svårt att säga exakt vad som ger resultat, men kanske har det arbetet en lugnande och bra effekt på tryggheten, säger Anna Källåker.
Vid de bråk som uppstår ser hon en gemensam nämnare.
– Vi har ett högstadium med 350 tonåringar, det är klart att det finns konflikter och incidenter då. Vi märker att det många gånger börjar på sociala medier och sedan fortsätter i skolan. Där behöver vi vara redo och stötta upp för att det ska fungera.