I Hultsfreds kommun är det bara 80 anställda totalt som fått del av lärarlönelyftet. 72 lärare och blygsamma åtta inom förskola och fritidshem.
Det betyder att bara tre av tio lärare får del av ett extra lönepåslag på 2 500 kronor i månaden. Bara tio procent tillfaller personal inom förskola och fritidshem och de som jobbar inom vuxenutbildningen blir helt utan.
– Det är märkligt att staten styrt upp exakt hur pengarna ska fördelas, vilket får till följd att inte alla, inte ens alla grupper, får del av lönelyftet, säger Per Theorin. Så jag förstår om personalen är både ledsna och förbannade, medan några få är glada.
Missnöjda lämnar
Per Theorin hade hellre sett att kommunerna själva fått fördela pengarna. Då hade det kunnat bli positivt, fler kunde fått del av bidraget och man kunde undvikit missnöje, anser han.
Nu var alla som varit med och bestämt hur pengarna skulle fördelas i Hultsfreds kommun istället beredda på att lärare skulle bli missnöjda.
– Syftet är ju att göra läraryrket attraktivare i och med att det är en yrkesgrupp som tjänar dåligt, men med tanke på den mediadebatt det blivit över hela landet är frågan om fler utbildar sig till lärare eller om fler missnöjda lämnar yrket.
Kunde ni inte sänkt summan från 2 500 kronor till förslagsvis 1 000, så fler fått del av pengarna?
– Det får man inte. Bidraget är utformat så att 2 500 kronor är lägsta summan. Så vi valde summan där flest gynnades.
Kritik har väckts mot att även förstelärarna, som redan tidigare fått sin lön höjd med 5 000 kronor, också fick del av Lärarlönelyftet. Vad har du för svar på det?
– Uppdraget som förstelärare är tidsbaserat till ett år i vår kommun, sedan väljer arbetsgivaren om man förlänger ett år, vilet den anställde kan tacka je eller nej till. Ingen vet heller hur länge det bidraget betalas ut från staten. Så vi menar att hade inte förstelärarna inkluderats i Lärarlönelyftet kunde de stått helt utan ersättning inom en snar framtid.
Andra kommuner, typ Uppvidinge, har inte bara permanentat bidraget utan också skjutit till pengar så alla får ett lönelyft. Har det diskuterats i Hultsfred?
– Vi diskuterade det, men det är inga garantier för att Lärarlönelyftet permanentas, då kan inte vi permanenta ett påslag till övriga. Och vi kan inte heller göra ett tillfälligt påslag på obestämd tid, som inte är kopplat till ett uppdrag, som staten kan. Men – om alla andra kommuner permanentar det får vi också fundera en vända till. Men för tillfället är det bara ett fåtal kommuner som valt den lösningen.
Hade missnöjet gått att undvika?
– Enda sättet hade varit att tacka nej till pengarna, men det hade säkert också väckt kritik, avslutar Per Theorin. Så det var som att välja mellan pest och kolera.