Misstänkt rån på högstadieskola

I måndags inträffade ett misstänkt rån på Albäcksskolan i Hultsfred. Det var den tredje allvarliga incidenten på kort tid. "Vi tar det här på stort allvar", säger rektorn Anna Källåker.

Efter jullovet har det varit tre allvarliga incidenter på Albäcksskolan i Hultsfred. En av skolans rektorer, Anna Källåker, berättar att det har vidtagits förebyggande åtgärder för att det inte ska hända igen.

Efter jullovet har det varit tre allvarliga incidenter på Albäcksskolan i Hultsfred. En av skolans rektorer, Anna Källåker, berättar att det har vidtagits förebyggande åtgärder för att det inte ska hända igen.

Foto: Olof Carlson/Arkiv

Hultsfred2023-01-24 12:10

Mitt på dagen ska en pojke i 15-årsåldern blivit rånad av en annan pojke i samma ålder. Det skedde mellan klockan 10.00 och 12.00 inne på skolområdet.   

– Den misstänkte killen ska ha tvingat till sig ett föremål genom att anspela att han hade våldskapital. Då kände sig den drabbade killen trängd och lämnade ifrån sig föremålet. För närvarande kan jag inte berätta mer än så, säger Anders Hultman vid polisen.   

Vad händer nu?  

– Vi kommer att prata med målsägande för att få en bättre bild. Tills vidare rubriceras det som rån.  

Skolans rektor Anna Källåker bekräftar att det har gjorts en polisanmälan.   

– Vi fick vetskap om händelsen genom att den drabbade eleven berättade för vuxna på skolan vad som hade hänt. Efter samtal med elevens vårdnadshavare gjordes det en polisanmälan.  

Tidigare under januari har det varit två liknande händelser på Albäcksskolan – där elever har blivit av med bland annat elektronik.  

– Det här känns naturligtvis inte bra, men jag är glad över att de utsatta eleverna har berättat vad som har hänt. Det gör att vi kan jobba tillsammans med polisen och den viktigaste uppgiften nu är att det inte händer igen, säger Anna Källåker.  

Vilka åtgärder vidtas från skolans håll?  

– Vi försöker skapa en så trygg miljö som möjligt genom att finnas på plats med många vuxna, fånga upp oron, prata om det som hänt och identifiera platser där det kan kännas otryggt. Bland annat försöker vi bemanna utrymmen där eleverna kan röra sig mer fritt. Som korridorer, skolgården och matsalen.   

– Vi lyssnar på vad ungdomarna säger och ändrar vårt upplägg utifrån det. De är våra viktigaste signalkällor.    

Hur bedömer du läget på skolan just nu?  

– Jag tycker ändå att det är en lugn och bra stämning. Men visst märker vi att det finns en oro bland våra ungdomar när sådant här händer, kring om det ska hända igen och varför det händer. Nu har det varit tre incidenter på kort tid som sticker ut. Det har inte varit på det sättet tidigare.   

Anna Källåker vill inte kommentera hur skolan hanterar de eleverna som är misstänkta för brott.   

– Nej, jag vill inte gå in på hur vi arbetar med en specifik individ. Och övriga uppgifter kring vad som har hänt överlämnar vi till polisen, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!