"Modersmålet är en bro till alla andra språk"

"Det är viktigt för eleven att ha sitt modersmål" säger modersmålsläraren Amina Thörnqvist, det ger eleven en identitet, en kultur.

Lärarna Amina Thörnqvist, Milena Komlenic och Ranim Tabbakh firar Modersmålsdagen på biblioteket i Hultsfred genom att visa upp lite av vad eleverna jobbar med. Hela veckan kommer utställningen att finnas på plats.

Lärarna Amina Thörnqvist, Milena Komlenic och Ranim Tabbakh firar Modersmålsdagen på biblioteket i Hultsfred genom att visa upp lite av vad eleverna jobbar med. Hela veckan kommer utställningen att finnas på plats.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-21 15:00

– Utan ett eget språk är det svårt att lära sig något annat språk.

– Modersmålet är en bro till svenskan, och alla andra språk, säger kollegan Ranim Tabbakh som i vardagen undervisar i arabiska på skolan i Mörlunda.

undefined
Kloka ord, som talar lite om hur vi bedömer varandra.

De båda, tillsammans med ytterligare en kollega, Milena Komlenic som undervisar i serbiska och bosniska, deltog i firandet av Modersmålsdagen, som av tradition infaller 21 februari.

I år firas den dagen på biblioteket i Hultsfred, med en utställning där modersmålselever från olika skolor visar upp lite av vad man jobbar med. Med fakta om sina hemländer, egenhändigt skrivna sagor, bilder, kartor och mycket annat visar de upp arbetet under modersmålsundervisningen.

undefined
Många av eleverna har deltagit i arbetet med utställningen, och det är många språk representerade.

I dag finns det modersmålsundervisning på fem språk i kommunernas skolor, men Amina Thörnkvist önskar att det vore fler.

– Jag skulle vilja att alla får hemspråksundervisning, säger hon. Men det är svårt att få tag i lärare. Tidigare fanns här också somaliska,  men det gör det inte längre eftersom man inte har någon lärare.

undefined
En hel del fakta om de olika länderna finns också med på utställningen.

Modersmålsundervisningen har funnits i Hultsfred sedan 1999 och är en del i skolans kursplan. 

– Så eleverna får betyg i Modersmål lika väl som i alla andra ämnen, säger Amena Thörnqvist.

Sedan långt tillbaka har modersmålslärarna ett gott samarbete med biblioteket och att välja plats för utställningen var inte svårt. Tanken med Modersmålsdagen och utställningen är ju att visa upp att man finns, och berätta mer om vad man gör och jobbar med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om