Modulboende kan bli verklighet för äldre

En modul-lösning i sjumiljonersklassen kan bli verklighet när socialen söker efter svaret på kön till särskilda boenden.
– Vi vill ha bygglov för att bygga ett tillfälligt särskilt boenden så att vi inte behöver invänta bygglov senare. Det är inte första gången vi är över 20 personer som väntar men det har aldrig varit så många som passerat tre månader, berättar socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson.

Beslutet om att ansöka om bygglov togs vid socialnämndens senaste sammanträdde. Om och när en beställning på ett tillfälligt särskilt boende görs beräknas modulen kunna vara på plats inom två månader. På bild är ledamot Lizette Wästerlund och ordförande Per-Inge Pettersson. Foto: Elin E Elmström

Beslutet om att ansöka om bygglov togs vid socialnämndens senaste sammanträdde. Om och när en beställning på ett tillfälligt särskilt boende görs beräknas modulen kunna vara på plats inom två månader. På bild är ledamot Lizette Wästerlund och ordförande Per-Inge Pettersson. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2017-09-15 15:40

I kommunen är det i dagsläget 26 personer som fått beslut om särskilt boende och av dessa har nio väntat mer än tre månader. För att förhindra ett framtida krisläge ansöker socialen nu om bygglov för att få uppföra en modul med tio platser intill Knektagården i Hultsfred.

Gnistan är att det är så många som vill ha särskilt boende och att våra platser inte räcker till, berättar socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson.

– Vi måste ha en lösning tills dess att vi bygger fler permanenta, även om allt går smidigt kommer de inte att vara klara förens om tidigast tre, fyra år. Så därför förbereder vi nu genom att ansöka om bygglovet för en modul men det är inget beslut om att det ska i sjön än.

Korttidsenheten på 18 platser är full och av personerna som vistas där inväntar sex ett särskilt boende. Att det inte finns någon plats ledig menar Per-Inge är stressande.

– Idag är sex platser på korttidsenheten upptagna av dem som ska vara på särskilt boende. Den är till för avlösning och att direkt hjälpa ansvarig anhörig.

Men det i sig räcker i nuläget inte för att få socialnämnden att lägga ett konkret önskemål på en modul hos kommunfullmäktige. Totalkostnaden inklusive hyra, installation, personal och driftkostnader beräknas ligga på 7,1 miljon första året och något lägre åren därefter.

– Vår största ambition att göra det här är för dem som känner sig otrygga hemma och som vill in på särskilt boende. Om vi ser att kön ökar och att vi kommer upp i 30 personer så är det ett stressmoment som gör att vi skulle kunna bygga. Med ett större antal i kön, ju större chans är det också att det blir beläggning.

Prislappen på det tillfälliga särskilda boendet gör att socialnämnden vill avvakta till dess att chansen är stor att platserna bli fyllda. Av de nio personer som nu fått vänta mer än tre månader har sju valt att tacka nej till erbjudande om ett särskilt boende. Anledningen är att de väntar på ett specifikt. Att många väljer att i nuläget tacka nej bidrar till att modulbygget lever kvar i idéfasen.

– Många tackar nej när de blir erbjudna platser. Det är inte så enkelt att vi nu skulle kunna bygga 26 platser så skulle det vara frid och fröjd. Vi ser att orten har stor betydelse. Då spelar det ingen roll om vi bygger en modul i Hultsfred, de kan fortfarande vilja vänta på att få en plats i Vena, Målilla eller Virserum. Skulle vi också märka att det inte är någon som tackar nej minskar risken att vi gör en kostsam lösning i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om