Glatt besked till många: Kan bli cykelväg till Målilla

Mycket talar för att det blir en gång- och cykelväg mellan Målilla och Kejsarkullen, precis som ursprungligen var planerad, men som sedan ströks.

Nu öppnar sig möjligheten att det blir en gång och cykelväg hela sträckan mellan Målilla och Hultsfred.

Nu öppnar sig möjligheten att det blir en gång och cykelväg hela sträckan mellan Målilla och Hultsfred.

Foto: Alexander Blinov, Mostphotos

Hultsfred2021-12-17 10:00

– Men nu har vi fått veta att Trafikverket jobbar på frågan, bekräftar kommunalrådet Lars Rosander (C) som precis fått till sig nyheten från Trafikverket.

Från början fanns det inga planer på en gång- och cykelväg hela sträckan mellan Hultsfred och Målilla, berättar Jens Karlsson, projektchef på ÖSK. Men när Trafikverket lyckades tidigarelägga ombyggnaden av vägen, hade kravet på en cykelväg kommit.

– Men då var det försent att få med hela sträckan i det pågående projektet, men man lyckades få med sträckorna där man helt bygger bort möjligheten att cykla, säger Jens Karlsson.

Rent konkret är det nya som hänt att regionen och Trafikverket kommit överens om att finansiera en Åtgärdsvalsstudie på cykelväg längs hela sträckan Målilla Hultsfred. 

– Den skulle egentligen inte ha gjorts förrän man gör en sådan studie för sträckan Vimmerby-Hultsfred, säger Jens Karlsson, och den sträckan ligger i nästa planperiod, regional plan.

Men han tycker det är positivt att studien börjar redan nu på hela sträckan, men han framhåller också att det inte betyder likhetstecken med en parallell cykelväg hela tiden.

– Det enda som är klart är att man utreder hur man kan ta sig fram på cykel på ett bättre sätt än i dag, säger han.

Det tidigare beskedet om att inte bygga cykelväg har skapat en hel del reaktioner, både privatpersoner och kommunen har tryckt på hos trafikverket.

– Det verkar som om de har lyssnat på oss, säger Lars Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!