Moliljan får nytt liv – går vidare inom nytt område

Sedan den sista juni har Moliljan stått öde. Nu är det klart att anläggningen kommer gå vidare inom ett helt nytt område, denna gång utan Dan Edlund i spetsen.

Majoritetsandelen i Moliljan är såld, anläggningen får nytt liv inom vården. Foto: Regina Weckström

Majoritetsandelen i Moliljan är såld, anläggningen får nytt liv inom vården. Foto: Regina Weckström

Foto:

Hultsfred2017-08-04 06:00

I våras fick Moliljan dråpslaget att Migrationsverket valt att avveckla asylboendet då de upphandlat tillräckligt med platser i andra län. Moliljan fick till den 20 september på sig att avvecklas helt.

De 43 anställda sades upp och sedan den sista juni har anläggningen stått tom. Nu har Dan Edlund som med familjeföretaget Defakon Renting AB ägt 51 procent sålt majoritetsandelen.

– Vi kände att vi varit med och gjort om Moliljan först till hotell och sedan till flyktingförläggning och kände att det kunde räcka för vår del.

Efter det oväntade beslutet från Migrationsverket kopplades konsulter in för att utvärdera vilken verksamhet som skulle kunna passa bäst in i lokalerna.
– Vi har jobbat för att hitta ett koncept och på hur Moliljan ska kunna vidareutvecklas, berättar Dan.
– Behovet som blivit identifierat finns och det kommer att bli mycket bra både för anläggningen och för Målilla.

Exakt vad det är för verksamhet som planeras vill inte Dan berätta men menar att det var delvis på grund av kunskapsluckan inom området som familjeföretaget valde att dra sig ur anläggningen.
– Jag kan berätta att det kommer vara inom vården. Det var inte så länge sedan vi bestämde oss för att inte fortsätta. Vi diskuterade vad vi skulle göra och funderade på den nya verksamheten, den är inom en bransch vi inte alls känner så vi sålde av vår del den 12 juli.

Den person som kommer att gå i spetsen för att driva det vidare är den före detta driftansvariga Ulrika Lillhage. Att lämna över stafettpinnen efter så många år menar Dan inte bär med sig tyngre känslor.
– Det känns rätt så bra. Vi har mycket annat att göra. Anläggningen är i bra skick. Vi har jobbat med detta sedan 2008 och då var anläggningen nedkörd i botten. Vandrarhemmet är nu totalrenoverat, anläggningen har högsta brandklass, spaavdelningen är kvar och kök är i toppskick. Sedan är det klart att en del är slitet och saker som måste renoveras.

Hur framtiden ser ut för de anställda som förlorat sina jobb kan inte Dan säga i dagsläget.
– Jag kan inte svara på om någon kommer att återanställas. Det är inte omöjligt om det är inom samma kompetensområde som till exempel kök eller städ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om