"Det är inte som det var förr", säger Mona Sahlin

"Verkligheten har hunnit i kapp Socialdemokratin. Det är inte längre det enda partiet utan ETT parti", menar Mona Sahlin.

"Greta Thunberg och Olof Palme hade jag gärna sett driva Socialdemokratin tillsammans. Retoriskt, politiskt, visionärt hade de varit ett bra team, säger" Mona Sahlin.

"Greta Thunberg och Olof Palme hade jag gärna sett driva Socialdemokratin tillsammans. Retoriskt, politiskt, visionärt hade de varit ett bra team, säger" Mona Sahlin.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Hultsfred2021-07-12 20:00

– Att stå utanför och följa politiken är en helt annan sak än att vara i den. Nu kan jag förstå hur det såg ut utifrån. På det stora hela känner jag igen situationen som nu har uppstått. Men med skillnaden att det som tidigare legat under ytan nu är synligt, säger Mona Sahlin om dagens politiska läge.

– Verkligheten har hunnit i kapp. På 1990-talet började grunden för socialdemokratin förändras, men trots det hade partiet kvar sitt goda självförtroende i många år efteråt. Och en självbild som inte hängde med i den utveckling som skedde. Nu är det tydligt att Socialdemokraterna inte längre är Sveriges enda parti utan ett av de svenska partierna. 

Vad ser du för skillnader mellan Socialdemokratin i dag och dina aktiva år? 

– Det är inte som det var förr. Spelpjäserna stod stadigare då och det gav utrymme åt politiska visioner. Jag saknar ursprungsvärdena, mer som Olof Palme: dröm lite högt. I dag handlar det om förhandling och kompromisser. 

Hon tycker att det saknas fokus på urpsrungsvärden, på ideologi. Att viktiga politiska frågor som klimathotet, att bekämpa rasismen, arbetslösheten och bostadsbristen hamnar i skymundan. Att tiden för politiska samtal är knapp:

– I dag ges politiska besked i formen av en tweet. 

Mona Sahlin har lämnat det politiska livet bakom sig och drygt tio år har gått sedan mars år 2011 då hon gav besked om sin avgång.

Nu år 2021 tillbringar hon största delen av sin tid med de två barnbarnen som bor och går i skola här i Hultsfred. 

– Tyra, mitt äldsta barnbarn sade häromdagen "du är min bästis mormor" och ja, så är det. Vi hänger hela tiden. 

Bland barnbarnens klasskamrater finns många som kom till Hultsfred under flyktingvågen 2015 och det är något Mona Sahlin fäster hopp vid. 

–De växer upp ihop och går i skolan tillsammans.

Hon tror inte på att skylla de ökande samhällsproblemen med gängkriminalitet och dödsskjutningar på dålig integration. Det är de unga männen som befinner sig i den typen av våld och kriminalitet. Könsfördelningen är väldigt ojämn:

– Om integration är orsaken, varför är universiteten i sådana fall fulla av unga kvinnor från samma samhällsgrupp, varför är det så stora skillnader mellan de unga kvinnorna och männen? Jag tror att man måste söka svar i hur könsrollerna ser ut och inte stirra sig blind på integrationen.

Trots att Mona Sahlin inte längre arbetar inom politiken så märks det fyrtio år långa engagemanget för Socialdemokratin tydligt. Hon var partiledare mellan åren 2007- 2011 och hade dessförinnan suttit på flera olika ministerposter. 

Med en pappa som var politiskt aktiv inom Socialdemokratin kan man säga att hon föddes in i politiken. Det egna engagemanget inleddes under tidigt 1970-tal inom SSU – en omvälvande tid när det fanns många politiska kamper att föra. 

– Olof Palme ruskade om landet och förde Sverige in i världen.


1982 var hon som tjugofemåring den yngsta att väljas in i riksdagen. 24 år senare, år 2006, när socialdemokraterna förlorat valet blev hon vald till partiledare.

– Jag var den första partiledaren som valdes i opposition. Mina företrädare blev statsministrar direkt eftersom de ersatte en sittande statsminister. Dessutom var jag också Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare.

Det blev fyra år som partiledare innan hon efterträddes av Håkan Juholt år 2011. 

"Här i Hultsfred så är jag mest tillsammans med mina barnbarn, jag hänger jämt med dem. Häromdagen sade mitt äldsta barnbarn Tyra att jag var hennes bästis" berättar Mona Sahlin. På somrarna bor hon och hennes man Bosse nästan bara i Hultsfred.
"Här i Hultsfred så är jag mest tillsammans med mina barnbarn, jag hänger jämt med dem. Häromdagen sade mitt äldsta barnbarn Tyra att jag var hennes bästis" berättar Mona Sahlin. På somrarna bor hon och hennes man Bosse nästan bara i Hultsfred.
Mona Sahlin

1957 Föddes i Sollefteå

1974 Ordförande SSU

1982 Invald i Riksdagen

1990 Socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare

1994 Jämställdhetsminister och biträdande statsminister

2000 Integrations- och storstadsminister

2002 Demokrati-, integrations-, jämställdhets- och idrottsminister

2004 Samhällsbyggnads, bostads- och energiminister

2007-2011 Partiledare

2014-2016 Samordnare mot våldsbejakande extremism

2020 Ger ut den självbiografiska boken Makt-Lös

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!