Mörlunda Fiber ger upp – överlåter utbyggnaden till Telia

Mörlunda Fiber ger upp den fortsatta utbyggnaden av fibernätet och överlåter ansvaret till Telia i stället.

Mörlunda Fiber och Per-Inge Pettersson sätter stopp för vidare utbyggnad av fibernätet och överlåter till Telia att jobba vidare.

Mörlunda Fiber och Per-Inge Pettersson sätter stopp för vidare utbyggnad av fibernätet och överlåter till Telia att jobba vidare.

Foto:

Hultsfred2017-06-13 16:24

Omkring 100 hushåll har redan anmält sig till föreningen och betalat in handpenningen på 3 000 kronor. Den kommer nu att betalas tillbaka.

– Om Telia ser möjlighet att bygga på kommersiella grunder, så är det väldigt tacksamt nu när vi har kört fast, säger fiberföreningens ordförande Per-Inge Pettersson.

För några månader sedan slog sig Mörlunda Fiber ihop med fiberföreningarna i Flaten och i Virserum för att på sätt få upp volymerna och på sätt öka chanserna till att få statsbidrag.

Men det hjälpte inte, föreningarna fick inte några pengar av staten för att bytta ut den sista etappen.

– Nu har vi gått på pumpen två gånger när det gäller statsbidrag, säger Per-Inge Pettersson, Så nu har vi i fiberföreningarna beslutat gemensamt att rekommendera intresserade att haka på nu när det kommersiella nätet ska byggas.

För på egen hand ser man ingen möjlighet att bygga, utan statsbidragen skulle det bli alldeles för stor upplåning. Och att hålla det utlovade priset på 17 500 kronor, är då en omöjlighet.

Just nu jobbar fiberföreningarna intensivt för att nå de som redan har betalat in handpenningen. Det rör sig om drygt 100 hushåll i området, som bekräftat sitt intresse genom att betala in 3 000 kronor i handpenning.

– Vi kommer nu att betala tillbaka handpengen, säger Per-Inge Pettersson och vi jobbar intensivt för att få kontakt med alla.

Den här förändringen berör inte de som redan är anslutna till nätet som byggts av Mörlunda Fiber. Nätet har sedan något år tillbaka tagits över av Scanova, ett dotterbolag till Telia.

– Så allt hamnar under samma hatt i slutänden, säger Per-Inge Pettersson.

Långt gångna planer

Telia har långt gångna planer på att bygga ut fiber på landsbygden i Hultsfreds kommun, på ställen där det inte redan finns aktiva fiberföreningar.

En serie informationsmöten har hållits runt om i kommunen, och de har varit välbesökta. Men det är fortfarande väl tidigt att säga något om hur det blir med uppslutningen.

Men Per-Inge Pettersson hoppas att många tar chansen att hänga på nu.

– De var mycket tydliga med att de kommer att börja bygga i områden med stor uppslutning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om