Mörlundabo stor inom tractorpulling

På gården i Ruda är föreberedelserna för helgens tävling i full gång. Team Rudén ska åka till Danmark för att tävla i Eurocup-serien i Tractorpulling. - Det här är andra säsongen som vi kör internationellt, säger Kristian Rudén.

Kristian Rudén, Jonas Carlsson, Per Knutsson och Viktor Blomberg är några av de som är med i Team Rudén.

Kristian Rudén, Jonas Carlsson, Per Knutsson och Viktor Blomberg är några av de som är med i Team Rudén.

Foto:

Hultsfred2013-07-26 21:29


Tractorpulling är en motorsport med rötter i USA. Motorsporten går ut på att föraren med hjälp av en modifierad traktor ska dra en tung belastningsvagn över en sträcka på 100 meter. Under sträckans gång ändrar belastningsvagnen tyngdpunkten, vilket gör att det går tyngre och tyngre. Tractorpulling har beskrivits som en av världens tyngsta motorsporter. Främst på grund av användandet av de modifierade traktorerna med väldigt stora hästkrafter.

Kristian Rudén från Rudaby utanför Målilla har, till och från, engagerat sig i motorsporten sen 1989. Och i år kör han sin andra säsong internationellt. Senare i sommar har han och hans team nio tävlingar inplanerade. De flesta ingår i Eurocup-serien, där de ligger på fjärde plats just nu. Team Rudén är de enda i Sverige som tävlar internationellt i tractorpulling och det gör de för att det är större konkurrens ute i Europa. Kristian Rudén säger att intresset för traktorer funnits med sen barnsben. Han är uppvuxen i trakten och hans medlemmar i teamet, beskriver honom som en riktig "bondpöjk".
- Jag har alltid gillat traktorer och tractorpulling är det häftigaste man kan göra med dem, säger Kristian Rudén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om