Mörlundaduo till elitserien – uppflyttade till högre nivĂ„

FrĂ„n början var det en rolig hobby som nu har blivit till en placering bland dem högsta nivĂ„erna. Havrevingens Ikon och Åsa ThyrĂ©n-Lind har blivit uppflyttade till elitnivĂ„ inom omrĂ„dena spĂ„r och sök.

Åsa ThyrĂ©n- Lind med sin hund Havrevingens Ikon. Foto: Emilia Söderling

Åsa ThyrĂ©n- Lind med sin hund Havrevingens Ikon. Foto: Emilia Söderling

Foto:

Hultsfred2017-04-10 17:30

Åsa har haft hundar omkring sig sedan barnsben, hundintresset Ă€r nĂ„got som alltid funnits hos henne. Åsa berĂ€ttar att hon praktiskt taget har vĂ€xt upp pĂ„ en hundklubb. Detta pĂ„ grund av att hennes mamma har varit aktiv inom brukshundklubben i Hultsfred.
– Havrevingens Ikon Ă€r min första hund inom hans ras, alltsĂ„ HollĂ€ndsk herdehund. Men han Ă€r min fjĂ€rde hund, sĂ„ intresset för hundar har alltid funnits hos mig, berĂ€ttar Åsa ThyrĂ©n-Lind.  

Ikon och Åsa har blivit uppflyttade till elitnivĂ„ inom tvĂ„ omrĂ„den och det Ă€r sök och skydd. SpĂ„r och sök gĂ„r ut pĂ„ att hitta tre stycken figuranter som gömmer sig i skogen, tĂ€vlingen Ă€r till för att hitta folk. Inom denna tĂ€vling ska Ă€ven hunden hitta fyra stycken saker som ligger i skogen. I dessa klasser ingĂ„r det Ă€ven lydnad. 
– Vi Ă€r jĂ€ttenöjda att vi kommit sĂ„hĂ€r lĂ„ngt, men det hade verkligen inte gĂ„tt utan mitt trĂ€ningsgĂ€ng. Jag har nĂ„gra som jag trĂ€nar spĂ„r med och nĂ„gra jag trĂ€nar sök med och dem Ă€r verkligen guld vĂ€rda, berĂ€ttar Åsa med ett leende. 

Havrevingens Ikon och Åsa tĂ€vlar Ă€ven i skydd. Hon berĂ€ttar att detta Ă€r som hundsportens formel ett, för att nĂ€stan alla omrĂ„den finns i skyddet. Ett moment i skyddet Ă€r att hunden fĂ„r en munkorg pĂ„ sig och ska sedan hindra en figurant att komma nĂ€ra.  Det andra momentet i skyddet Ă€r att bita en figurant som har en skyddsĂ€rm pĂ„ sig och sedan hĂ„lla fast. 

Trots att Havrevingens Ikon Ă€r en duktig elithund, Ă€r han som vilken familjehund som helst. I det stora huset i Tulunda ligger Ikon gĂ€rna och sover med Åsas tvĂ„ tvillingsöner och vilar efter ett jobbigt trĂ€ningspass. Ikon har ocksĂ„ en hundkompis dĂ€r hemma som Ă€ven hon har varit ute pĂ„ tĂ€vlingsbanorna med Åsa. Ikons hundkompis Agda Ă€r av rasen Cane Corso och Ă€r den första inom sin ras i Sverige som har tagit titeln som ”ViltspĂ„rschampion”. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om