I Centerns nya motion till landstingsfullmäktige föreslår de att landstinget vid upphandlingen av konferenser ska ställa samma krav på maten som inom den egna verksamheten. Så mycket närproducerat som möjligt och enligt svenska djurskyddsregler.
– Besluten är tagna kring landstingets egen mat på sjukhus och folkhögskolor, men däremot vill vi ta ett steg till när det gäller det vi köper upp hos konferensanläggningar och hotell, berättar Leif Larsson valkrets Vimmerby/Hultsfred.
– Det är det som fattades, tillägger Ingegerd Peterson, valkrets Kalmar.
– Landstinget har massor av konferenser. Principiellt är det vikigt, inte minst ur djuromsorgsperspektiv och regionalutveckling, framförallt i dessa tider då djur varit tvungna att nödslaktas. Själv har jag blivit en marmeladätare på hotellfrukosten när jag inte vet var köttet kommer ifrån.
Som positiva effekter ser de en ökad arbetsmarknad och ett gott anseende som matregion.
–Vi har satt Kalmar som ett av de viktiga länen när det gäller produktion utav mat, menar Lars.
– Regionen är en av de stora inom mjölk- och köttproduktion och vi har mycket grönsaksodlingar. Hultsfred, Vimmerby och Öland har mycket ängs- och hagmarker. Då är det betydelsefult att man från landstinget köper de produkter som produceras i området eller ställer sådana krav. Det här kan stimulera restauranger, konferensanläggningar och hotell att ställ om till svenskproducerat. Det är bra för bonden, åkaren, de som distribuerar och de som tillhandahåller.