Roland S Johnsson, ordförande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening tvekade inte en sekund, när han fick höra talas om att Sanatoriemuseet stod utan lokal.
Inte ens de många och inte helt okomplicerade transporterna avskräckte.
– Det blir fantastiskt roligt att få in det här i parken, även om det förstås är tråkigt att museet måste flytta, kommenterar han. Men för oss blir det ett lyft i parken.
Startade 1915
TBC-verksamheten startade redan 1915 i Slottet i skogen, som huset kallas i folkmun.
– 1973 skrevs den sista tuberkulospatienten ut från Sanatoriet. Då stod Kalmar Lasaretts lungavdelning klar och tog över patienterna, berättar Michael Wikstål, som är ordförande i Sanatorieföreningens Intresseförening och gärna delar med sig av historiken i egenskap av guide – som dessutom jobbat i huset på 1980-talet när det var långvård och lättpsyk.
Autentisk miljö
Patienterna försvann, men inte sakerna. De har hela tiden stannat kvar i sin autentiska miljö och har på senare tid lockat uppemot 450 personer per år att titta runt i de tre olika salarna som minner om en svunnen tid och som velat ta del av all spännande information och gamla historier som TBC-museet omfattat.
– Museet öppnade 1996 och det har förstås varit ett stort plus att vi fått vara i autentiska lokaler, säger Michael Wikstål, som kan konstatera att det blev ett rejält uppsving när Dan Edlund satsade på hotell och restaurang i Moliljan. Men sedan det blev flyktingförläggning har allt tvärdött. Vi hade bara 40 besök på hela förra året.
Nu är TBC-museet och intresseföreningen dessutom uppsagt från lokalerna. Men allt löser sig på bästa tänkbara sätt, genom att hembygdsföreningen tar över allt.
– Det är förstås sorgligt att museet försvinner, men positivt att hembygdsföreningen tar över, säger Michael Wikstål som inte förebrår hyresvärden Dan Edlund. Vi har fått vara här gratis tidigare och hade ett avtal med en månads uppsägningstid, och nu ska lokalerna användas inom flyktingboendet.
Klart 2017
Museet ska flytta in över garveriet i hembygdsparken, och bli granne med vapen- och skolmuseet.
– Vi hoppas att det ska stå klart hösten 2017, det är ju en hel del att plocka upp, säger Roland S Johnsson och ser sig om i lokalerna som ska vara helt tömda till veckan. Det här är verkligen en kulturskatt som vi ska vara rädda om.