Ska leta efter vattenläckor – mitt i natten

Sedan en vecka tillbaka läcker det ut hundratals kubikmeter vatten i Hultsfred varje dag. ÖSK har förgäves letat efter läckor. Under natten till torsdag görs ett nytt försök.

ÖSK:s personal ska försöka ringa in vattenläckan under natten till torsdag.

ÖSK:s personal ska försöka ringa in vattenläckan under natten till torsdag.

Foto: Rebecka Jonsson

Hultsfred2022-12-07 16:00

– Vi börjar klockan tolv på natten och håller på till cirka 02 på torsdagsmorgonen. Ungefär två timmar ska vi försöka begränsa det till, säger Patrik Lyczykowski, arbetsledare på VA-avdelningen på Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK.

Personal från både VA-avdelningen och gatu- och parkavdelningen kommer att ge sig ut och leta efter vattenläckor i Hultsfreds tätort.

– Det blir två från VA-avdelningen och två, tre stycken från gata/park.

undefined
ÖSK:s personal ska försöka ringa in vattenläckan under natten till torsdag.

Tidigare försök att hitta läckan, eller läckorna, har inte gett något resultat. Därför genomförs ett nattligt läcksökningsarbete.

– Det är lättare att gå ut i natt, när folk förbrukar mindre vatten. Vi sektionerar av samhället i olika tårtbitar för att se var det går åt mest vatten. På så sätt ska vi försöka ringa in vattenläckan.

Hur mycket vatten är det som läcker ut?

– Just för tillfället är det ungefär 200 till 300 kubik om dagen. Det kan vara en stor läcka, men jag tror att det är flera små läckor.

Vet ni inte alls var vattenläckan finns?

– Nej, just den här vet vi inte. Det är lite svårt eftersom det är olika material på ledningsnätet. Det är mycket PVC, och i PVC är det svårt att lyssna sig till läckljudet. Då får man göra sådana här sektioneringar ibland, säger Patrik Lyczykowski och fortsätter:

– Vi stänger av ventiler i olika områden och stryper vattentillförseln på det sättet. Med våra flödesmätare som vi har på vattenverket kan vi se var det går åt mer vatten. Om vi sektionerar av ett område och läckan är i det området, så borde flödet sjunka. Då vet man att läckan är i det området, och då kan man begränsa letandet till ett mindre område.

undefined
Så här kan det se ut när en vattenledning har sprungit läck.

Hur ofta brukar ni göra den här typen av arbeten mitt i natten?

– Det är väldigt sällan. Det är när man inte får fram läckan. Vanligtvis brukar läckorna dyka upp själva, eller så hittar vi dem när vi lyssnar av. Men någon gång ibland kan det hända att vi får göra sektioneringar för att försöka ringa in läckan.

Läcksökningsarbetet kan ge störningar i vattenförsörjningen i Hultsfred.

– När vi stänger ventiler kan det bli sämre tryck eller sämre flöde i kranarna. På det sättet kan de som är uppe mitt i natten märka av det.

Hultsfred har ett åldersstiget VA-nät.

– Vissa delar är gamla, men hur gamla kan jag inte svara på. Det sker förnyelse hela tiden av VA-nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!