I tidigare avsnitt av vår artikelserie "Historier från förr" har vi i flera delar berättat om sjön Illern i Hultsfreds kommun. Ni har bland annat kunnat läsa om flera människor som på olika sätt förlorat livet i och i närheten av sjön. Hur många människor som mist sitt liv i sjön går såklart inte helt att säkerställa, men med hänvisning till sjöns långa historia som sammanflätats med mänsklig aktivitet sedan vikingatiden torde det bli ett flertal. Enligt hembygdsforskaren Linus Karlsson som samlat ihop materialet till dessa artiklar sticker även sjön Illern ut vad gäller olyckor och händelser:
– Jag har inte kunnat hitta information om att det skett några andra olyckor eller hemska händelser kring de andra sjöarna i området.
Under årens lopp har även samma hårresande händelse utspelat sig flera gånger, säkerligen med samma fasa för de inblandade varje gång. I olika lokala medier har följande rubriker kunnat läsas genom åren:
"Försvunnet lik i sjön"
Person såg en man i sjön och sprang hem för att hämta hjälp. När de senare rodde ut i båten för att hämta mannen var liket borta.
"Person såg lik i sjön"
Kroppen låg med huvudet nedåt. Personen begärde hjälp av brandförsvaret som trålade efter liket men kroppen hittades aldrig.
"Syskon fann lik vid kräftfiske"
Konturen av ett ansikte, en man i blå skjorta syntes i sjön. Polis, dykare och räddningstjänst sökte efter kroppen i två dagar men fann aldrig någon man.
Den senaste rapporterade synen av mannen i vattnet var alltså från år 2005, men kan fler ha sett honom utan att rapportera? Linus Karlsson har ställt sig samma fråga och berättar att det kom rysningar när han hittade artikel efter artikel med samma kusliga händelse.
– Det är inom loppet av 120 år som de tre rapporterna har kommit, den första artikeln är från slutet av 1800-talet och den andra, när brandförsvaret kom och trålade efter liket, är från 1920-talet. Jag minns att när jag hittade den tredje artikeln från år 2005 så satt jag på altanen och rös till. Det känns lite obehagligt, varje gång jag åker till sjön så tänker jag såklart på det och undrar om vi kommer att få läsa om samma händelse snart igen i tidningarna.
Vimmerby Tidning har varit i kontakt med en av personerna som ska ha sett den döda personen i sjön.
– Ja, det är klart att det var otäckt. Vi blev helt ställda när vi kollade ner i ficklampans sken i vattnet och det var liksom inget snack om saken, vi rodde in till land på direkten, säger personen som vill vara anonym.
Kan du inte berätta vad som hände den där natten?
– Jo, jag och delar av min familj var ute och fiskade kräftor. Det var ju mörkt då så vi hade med oss ficklampor att lysa med för att se. Ibland kan burarna till exempel fastna i någon gren eller något när man ska dra upp dom. Vi la iallafall i en bur och lyste ner i vattnet för att se att den hamnat rätt och såg då ett ansikte där under vattenytan i det mörka vattnet. Vi bara kollade på varandra, "ser du samma som jag?". Vi ville inte skrämma dom andra i båten men alla märkte ju att något var galet så alla satt där ganska uppskrämda när vi åkte in till land. Och så ringde vi ju då polisen på direkten.
Hur känns det nu när du tänker tillbaka på händelsen?
– Det är klart att det är frustrerande att de inte hittade något trots att de draggade fram och tillbaka. Jag tänkte det att, snart måste de hitta liket, men när timmarna och dagarna gick så började man såklart fundera på vad det var man sett därute. Men man ringer ju inte polisen bara sådär, vi ringde för att vi båda var helt övertygade om vad vi såg, det känns på något sätt skönt att dela upplevelsen med någon annan så att man inte var ensam om det.
Vad är din känsla inför sjön Illern nu?
– Jag spenderar en hel del tid vid sjön fortfarande. Det är klart att jag tänker på det då och då och jag stoppar inte gärna i fötterna i det mörka vattnet när jag är ute med surfbrädan till exempel men... Ja, nej, det var en otäck händelse men vad det än var jag såg så måste det ju vara borta nu, efter så många år.
• Denna serie är baserad på historisk material insamlat av hembygdsforskaren Linus Karlsson i Målilla.