Närodlat finns närmare än du tror

Idag transporteras det grönsaker från alla världens hörn för att sedan hamna i våra sallader och grytor. Grönsakerna besprutas med giftigt bekämpningsmedel och vid odlingen används konstgödsel som gör att de tappar både kvalitet och smak. Tobias De Pessemier och hans familj i Krokshult har därför startat Stackvallens andelsjordbruk där man kan hitta allt från sparris till tomater.

Tobias De Pessemier och hans familj är de som äger jordbruket.

Tobias De Pessemier och hans familj är de som äger jordbruket.

Foto:

Hultsfred2015-02-23 07:46


Stackvallen i den lilla byn Krokshult strax utanför Kristdala finns familjens gård där de odlar miljöriktig och närproducerade grönsaker. Under säsongen finns här över 100 olika sorter att välja mellan på det stora fältet. I Community-Supported Agriculture köper man i förväg en andel av grönsaker som produceras på familjens gård som man sedan får åka ut och plocka färska grönsaker på egen hand. Om man har ett mindre behov av mycket grönsaker eller om man inte bor i närheten kan man prenumerera på en grönsakskorg som man får skickat till ett avhämtningsställe en gång i veckan.

Premiär förra året
Andelsjordbruken är stora världen över, och i Frankrike och USA finns det flera tusen. I Sverige finns det endast fem stycken, varav andelsjordbruket i Krokshult är ett av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om