Varje år faller 100 000 personer 65 år och äldre så illa att de behöver besöka sjukvården och cirka 70 000 behöver läggas in på sjukhus. Hela 2 000 personer varje år avlider av fallolyckor. Detta enligt Socialstyrelsen.
Inom socialtjänstens område i Hultsfreds kommun inträffade första halvåret 2022 närmare 700 fallolyckor. Till 2023 vid samma tidpunkt hade det skett en mindre minskning men den stora har skett jämfört med första halvåret i år. Då har antalet gått ned till närmare 400, en procentuell nedgång med omkring 40 procent grovt räknat sedan 2022
– Det är en glädjande tendens, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).
Kommunen har ett system kallat Senior Alert för att bedriva ett aktivt systematiskt och förebyggande förbättringsarbete gällande bland annat fallolyckor.
– Senior Alert är ett system där varje person inom hemtjänsten fått utbildning i hur man tar hand om de boende på ett föredömligt och förebyggande sätt, säger andre vice ordföranden i socialnämnden, Jonny Bengtsson.
Han nämner att på exempelvis ett särskilt boende i Målilla kan man med teknikens hjälp märka om någon är uppe på natten när det är mörkt för att kanske gå på toaletten.
– Jag ska poängtera att det inte är några bilder utan det är sensorer och värmekameror som larmar till de som jobbar på natten att hjälpa till, förklarar Jonny Bengtsson.
Personalen kan då anpassa sina insatser så att de som man sedan tidigare vet har ramlat förut prioriteras framför de som brukar vara uppe utan att ramla. Främst handlar det om nattetid.
Inom ramen för hjälpmedelsnämnden i Kalmar län tittar kommunerna gemensamt på utprovad och känd teknik som kan komma till nytta i verksamheterna.
– Målet är att i vanliga boenden kunna erbjuda tekniska hjälpmedel. Men det handlar också om ett förebyggande arbete. Vet man att tant Agda brukar vara upp mycket på natten kanske man kan prata om det och säga att "du låter väl lyset vara tänt på toaletten?", säger Per-Inge Pettersson.
Han säger att de ser att de kan få ned antalet fallolyckor med teknikens hjälp.
– Smarta lösningar kan också hjälpa oss hålla kvalitén så att den inte påverkas av en sämre ekonomi, tillägger socialnämndens ordförande.
Monica Örmander, som är medicinskt ansvarig på Hultsfreds kommun, säger att det svåra med statistik är att det aldrig är samma brukare med exakt samma behov från år till år vilket gör det svårt att jämföra rakt av.
Men kan du säga att den här nya tekniken har bidragit till att fallolyckorna minskat?
– Jag har frågat runt och just den här välfärdstekniken hjälper oss att hinna in och hindra fallolyckor, säger hon.
En teknisk lösning gör att personalen kan se personen men då som helt avidentifierad, de ser bara en figur.
– När man ser en person som inte har förmåga att gå försöker resa sig kan man åka hem till personen och hindra en fallolycka. Vi tror att tekniken kan göra mycket i det förebyggande arbetet, säger Monica Örmander.
Nattetid kan tillsynen göras på distans med tekniken. Ligger personen lugnt och skönt i sin säng behöver de inte åka ut, något som annars kan skapa oro hos den enskilde när någon kommer in på natten.
Hur länge tekniken funnits i kommunen vet hon inte men på särskilda boenden införs den i samband med renoveringar och har därför kommit på senare tid.
– Det är där många fallolyckor inträffat tidigare. Tekniken har verkligen hjälpt oss en bra bit på vägen.