Egentligen är det inget nytt, att det finns människor som patrullerar i Virserum nattetid för att minska brottsligheten. Tvärt om, nattbevakningen startade redan för 15 år sedan som en följd av en hel del inbrott och skadegörelse. Först genom näringsidkare som på egen hand skötte bevakningen.
- Men det rann ut i sanden, de orkade helt enkelt inte först jobba dagtid och vakta nattetid, säger Roy Habbe.
Så ortens föreningar tog över uppdraget när idén på nytt togs upp på 2000-talet. Tyvärr med samma resultat som följd efter en tid. Alltså nedläggning. Dessutom av samma anledning, det blev för jobbigt att hålla på med nattvak och dagarbete. Så halvvägs in på 2003 brast allt och Virserum stod på nytt utan nattlig bevakning.
Gav önskad effekt
Men man visste att bevakningen gett gynnsamma effekter, att kriminella undvikit att göra inbrott och ägna sig åt skadegörelse i Virserum tack vare den nattliga bevakningen.
- Det var då jag fick idén att jag personligen, genom Träarbetarnas Museum, kunde sköta bevakningen, säger Roy Habbe som fick positiva reaktioner direkt, från både säkerhetschef Kjell Lundgren och BRÅ, Brottsförebyggande rådet.
Ortens förtag var omgående med på noterna. Roy fann att det fanns drygt 60 företag i Virserum som har anledning att vara intresserade av nattvakt. Allt från butiker och tillverkande företag till åkerier. Av dessa nappade ungefär hälften.
- De som valt att stå utanför har antingen redan bevakning av Securitas, rejäla larm eller är ointresserade, förklarar han.
Så nu finns kontrakt skrivna på att Roy Habbe ska bevaka deras företag om nätterna. Alltid olika tider, rundor och dagar. Så att "busarna" inte finner ett mönster.
- Jag kör igång redan nu i veckan, säger han. Jag kommer att besöka varje företag mellan fem och sju gånger per natt för yttre kontroll, för att vara beredd på att anteckna och larma om jag ser något misstänksamt. Fyra nätter i veckan har jag tänkt.
Kostar en slant
För det här får varje företag som tackat ja till tjänsten betala 175 kronor i månaden. Pengar som ska användas till trämuseets verksamhet.
- För pengarna har vi tänkt anställa en person för guidning på halvtid och genom den satsningen är vi lika många som vi var tidigare, innan vi tvingades dra ner på grund av ekonomiska skäl. Jag själv övergår till att ha hand om det administrativa plus nattbevakningen, så jag lämnar med glädje över till Jan Modig och en ny person.
Vill göra insats
Det här är förstås ett sätt att vidareutveckla verksamheten, men det känns lika viktigt att göra en samhällsinsats.
- Syftet har hela tiden varit att förebygga brott, genom att de kriminella vet att det finns ögon ute som kan observera deras aktiviteter.
Dessutom - tack vare företagarnas välvilja ingår det också i Roy Habbes uppgift att ta en sväng i centrum och Virserums bostadsområden.
- Det kan man säga att företagen bjuder på, säger Roy Habbe förväntansfull inför uppgiften.
Läs mer:
Nattvaka i Virserum
Roy Habbe ska nattetid hålla ett vakande öga på Virserum. Färre inbrott, mindre skadegörelse och ett tryggare samhälle är målet.- Jag ska bevaka ett 30-tal företag på orten, säger Roy.
Roy Habbe har som mål att stävja brottsligheten i Virserum.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!