Naturskyddsföreningen: Vassröjningen kan vara ett brott

Vassröjningen i sjön Hulingen i Hultsfred, kan vara ett brott. Det hävdar Naturskyddsföreningen och Fågelklubben i ett gemensamt brev till ansvariga i Hultsfreds kommun.

Vassröjningen i sjön Hulingen i höstas, kan vara ett brott mot artskyddsförordningen, anser Hultsfreds Fågelklubb och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt brev till en rad ansvariga politiker.

Vassröjningen i sjön Hulingen i höstas, kan vara ett brott mot artskyddsförordningen, anser Hultsfreds Fågelklubb och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt brev till en rad ansvariga politiker.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-22 05:00

I brevet ifrågasätter de om inte vassröjningen i Hulingen, som gjordes i höstas, är ett brott mot artskyddsförordningen. Anledningen är att den vass som togs bort, var en häckningsplats för den rödlistade sävsparven. En art som riskerar att försvinna.

Vassröjningen kan vara ett brott mot artskyddsförordningen, skriver de båda föreningarna, som anser att ÖSK borde tagit vara på den expertis som finns lokalt.

Nu kräver de att en lång rad ledande politiker, både i Hultsfreds kommun och i direktionen för ÖSK på svar om varför vassen röjts, vad Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK) har för mandat att ta bort natur och livsmiljöer och varför det inte gjorts någon konsekvensanalys.

Föreningarna pekar också på att det inte finns något formellt beslut om vassröjningen, varför de demokratiska spelreglerna inte kunnat följas och möjligheten att få beslutet laglighetsprövat är borta.

De frågar dessutom varför inte artskyddsförordningen har efterlevts. Liksom varför man inte följt kommunfullmäktiges policy för hållbar utveckling. De hänvisar till beslutet, som säger att policyn gäller för all verksamhet inom kommunkoncernen. Alla politiker och personal ansvarar för att hållbar utveckling implementeras i respektive verksamhet.

Klubbarna ifrågasätter också varför man inte fått något svar på tidigare skrivelser.

Tony Bohlin, förbundsdirektör på ÖSK, har tagit del av skrivelsen, och han förklarar att man just nu går igenom ärendet för att kunna komma med ett skriftligt svar.

– Men än så länge har vi ingenting som tyder på att vi brutit mot artskyddsförordningen eller gjort något fel, säger han, apropå misstanken om att ha brutit mot artskyddsförordningen. Men vi kommer att titta extra på det, naturligtvis.

– Att vi klipper vass, röjer skog eller klipper gräs, är en del av vårt arbete, säger han. Vi har klippt ner vassen flera gånger längre tillbaka i tiden, men sedan har det blivit ett uppehåll av okänd anledning. Men nu i höst gjorde vi det igen, efter önskemål från allmänheten, boende utmed sjön och många som använder strandpromenaden.

Det skriftliga svar som begärs av Fågelklubben och Naturskyddsföreningen ska komma så snart som möjligt, lovar Tony Bohlin.

– Arbetet med det är i gång, säger han. Vi håller på att se över hur vi ska svara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!