Det är högsäsong för de rödklädda skäggmurvlarna just nu, och har så varit den senaste månaden.
– Det blir väldigt många tomtar nu, säger Per-Åke Josefsson. Jag gör själva träbiten och tar in till butiken i Vimmerby, där Anne tar över.
Men tomtar blir det. I de mest skiftande storlekar och fasoner.
– Det är målade tomtar, hängande tomtar, väggtomtar, trädgårdstomtar och pälsklädda tomtar. De senare är klädda i gotländskt fårskinn.
Eller snarare lammskin. För på Gotland är alla får lamm. Och det vi kallar lamm, heter lammungar där ute på ön.
Arbetsfördelningen är den att Per-Åke gör träjobbet och kör in tomtarna till butiken i Vimmerby, där Anne tar över, målar och gör den färdiga.
– Så här till jul är det fullt upp, säger hon medan hon jobbar bakom disken i butiken med att slå in ljus.
Men tillvaron är inte bara tomtar just nu, det blir tid över för att experimentera och testa lite i verkstan intill dammen i Lönneberga. Medan decembermörkret faller utanför hälsar tidningen på för att se hur det står till med julkänslan. Vid det stora arbetsbordet står Per-Åke, och testar med en träbit och en järnring. Han blandar gärna olika material för att få det som han vill.
– Jag tänkte det skulle bli en klocka, säger han. Men jag vet inte riktigt hur än.
Han pekar på en liknande som redan är klar. Men eftersom träbitarna är olika, lite lagom ankommet trä.
Det är inte alltid som Per-Åke använder sig av prima virke. Tvärtom snarare, mest känd är han nog för att använda sig av gammalt patinerat virke i sina produkter. Han ser gärna till att ta vara på patinan, för att ge grejerna en speciell känsla. Patinerade brännvinsskåp, vinställ och nyckelskåp är mångåriga storsäljare.
Synnerligen långbenta älgar är också en ny produkt på listan. Och den har slagit väl ut, inte minst som present till jubilerande jägare och som priser i skyttetävlingar berättar Per-Åke Josefsson.
– Genom åren har jag rivit en del gamla hus, berättar han, så jag har en hel del gammalt virke liggande. Det senare jag rev var ett gammalt hönshus från Främsteby i Vena. Det sas då att det var Venas äldsta hus. Fast jag vet inte...
Då och då gör han också en shoppingresa söderut för att hitta lämpligt virke att slöjda i.
– Jag brukar hänga på släpvagnen och åka ner och handla en del av äppelodlarna i Kivik, säger han, det kan bli en hel del, när de förnyar sina äppelträd med jämna mellanrum.
Fruktträd är väldigt tacksamt att slöjda i.
– Produkterna måste utvecklas hela tiden, säger Per-Åke.
– Det går inte att hålla på med samma sak hela tiden. Tidigare gjorde jag många klockor, du vet de där med äpplen, päron och fotbollar inskurna. Men där har efterfrågan gått ner.
Men experimenterande fortsätter i jakten på nya produkter. Per-Åke är ju känd för att presentera annorlunda och unika saker.
Per-Åke Josefsson och Anne Westrin har också en hemslöjdsbutik i Vimmerbysedan 17 år tillbaka.
– Den drevs från början av en förening där vi var med, säger Per-Åke, men på senare år har vi tagit över själva.
I butiken blandas tomtarna från Lönneberga med allehanda inköpt slöjd i de mest skiftande tekniker. Allt från textil till smide och keramik.
– Förra året var det tufft under pandemin, men nu verkar det ha repat sig, säger Per-Åke. I alla fall så här långt.