Kritiskt läge för Hultsfreds padelbanor

Hur mår egentligen padelverksamheten i Hultsfreds kommun? Vimmerby Tidnings kartläggning innehåller bekymrade röster från flera av de inblandade lokala aktörerna.

Simon Ovedals padelhall har sammanlagt tre banor.  Den första banan fick ganska snabbt sällskap av ytterligare två när anläggningen invigdes 2019.

Simon Ovedals padelhall har sammanlagt tre banor. Den första banan fick ganska snabbt sällskap av ytterligare två när anläggningen invigdes 2019.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2022-07-17 18:00

– Antalet bokningar har varit rena katastrofen på senare tid.

Kommentaren kommer från Niclas Torstensson, ordförande för Virserums Tennisklubb, och syftar på det sjunkande intresset för att spela padel på tennisklubbens bana i Virserum.

Niclas Torstenssons oro för padelsportens framtid delas även av några av de andra padelanläggningarna inom Hultsfreds kommun. Simon Ovedal driver Hultsfred Padel sedan 2019.

undefined
Simon Ovedal driver Hultsfred Padel sedan 2019. Han menar att det finns en överetablering av padelbanor i Hultsfreds kommun och säger att den anläggning som har bäst förutsättningar för spel kommer klara sig bäst i frågan om att överleva padeldöden.

– Det är nog så att det finns en överetablering av padelbanor här i kommunen, säger Simon Ovedal när Vimmerby Tidning hälsar på hos Hultsfred Padel som har tre banor i sin verksamhet.

– Vi hade en bana när vi öppnade men de andra två byggdes sedan ganska snabbt efter invigningen, säger Simon Ovedal och blickar ut över två av banorna.

Lena Borgstrand är folkhälsosamordnare inom Hultsfreds kommun. Hon jobbar bland annat vid padelbanan på Hagadalsområdet och är helt enig med Niclas Torstensson och Simon Ovedal när det gäller den negativa trenden för padel.

– Tyvärr verkar det som att marknaden för padel är väldigt mättad här i kommunen. Vår bana används inte alls lika mycket som för några år sedan när det var nytt med padel, säger Lena Borgstrand.

Vad beror det minskade intresset på?

– Jag skulle vilja jämföra det med när golfen slog igenom på 1990-talet. Då skulle alla spela golf men efter ett tag var det inte lika kul längre. Det är samma sak med padel, säger Niclas Torstensson och tillägger att det sviktande intresset för padel ser likadant ut i hela Sverige.

undefined
Niclas Torstensson från Virserums Tennisklubb är bekymrad över läget för padel i Hultsfreds kommun. Han använder ordet katastrof för att beskriva det sjunkande antalet bokningar på padelbanan i Virserum.

Lena Borgstrand nämner även de padelbanor som finns i grannorterna, Storebro och Vimmerby.

– Det finns säkert de som åker härifrån och spelar på någon av de andras banor.

undefined
Lena Borgstrand är folkhälsosamordnare i Hultsfreds kommun. Hon arbetar bland annat med padelbanan i Hagadalsområdet i Hultsfred.

Vem av de fem aktörerna i Hultsfreds kommun klarar padelkrisen bäst?

– Folk spelar där det finns bäst förutsättningar. När jag byggde den här hallen satsade jag extra mycket på takhöjden, belysningen och air condition inomhus. Det är väldigt viktiga bitar, säger Simon Ovedal.

Niclas Torstensson tror att de padelhallar som startade när sporten var som nyast har en stor fördel gentemot de som började senare.

– Många av de som var med från början har hunnit tjäna ofantligt stora pengar, så de klarar sig nog ett tag. Det är nog värre för de andra.

Förutom de nämnda banorna har även Målilla GoIF och Nordic Wellness padelverksamhet i Hultsfreds kommun. Sammanlagt finns det tio banor.

Är padelboomen månne på väg att plana ut?
Är padelboomen månne på väg att plana ut?
Padel

Padel kan betraktas som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot kan man även använda sig av väggarna i spelet.

Till skillnad från tennis spelas oftast padel som dubbel mellan två par.

Padel är särskilt populärt i den spansktalande världen, med många miljoner spelare i bland annat Spanien och Argentina. Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare.

Källa: Ultimatepadel.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!