Nils Dacke är tillbaka

Han har rustats karakteristiskt med armborst och färgsatts lite annorlunda. Nils Dacke är tillbaka på sin plats för att välkomna till Virserum.

I går återinvigdes välkomstskyltarna med Nils Dacke.

I går återinvigdes välkomstskyltarna med Nils Dacke.

Foto: Yvonne Steinvall

Hultsfred2018-05-04 10:00

I går återinvigdes välkomstskyltarna i båda ändarna av Virserum. Alexander Steinvall hade fått den äran att både högtidstala och klippa det blå-gula bandet, som den sanna Dackekännare och historiker han är.

Förstås hade han lite kul att dela med sig av om Nils Dacke, även nu när ett 25-tal personer samlats för återinvigning.

Behov av renovering

I 17 år har han stått där i sol, regn och pinande vind, så Dackestatyn var i stort behov av uppfräschning, när han plockades ner och forslades till Hultsfred för renovering.

- Vi har fått hjälp av Föreningslaget som gjort ett fantastiskt jobb med vår Nils Dacke, säger Åke Johannesson i Virserums samhällsförening som ligger bakom renoveringen. Vi hade inte kunnat genomföra det här utan deras hjälp, de är verkligen goda kommunambassadörer som hjälper och stöttar föreningarna i deras arbete.

Fått ett armborst

Färgsättningen på Dackes kläder har ändrats en smula, men framför allt har hans svärd bytts ut mot ett armborst.

- Nu är Nils Dacke tillbaka i båda ändarna av Virserum, som en symbol för orten, säger Åke Johannesson. Med statyerna vill vi skapa ett varumärke för orten och knyta an till något vi kan skapa ett turismintresse omkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om