Nils Dacke var på återbesök

- Uppror mot förtryckaren, kämpa för vår frihet, skriker Nils Dacke. Han sporrar byns män att följa med honom ut i skogen för att slåss för byns och Smålands frihet. Och männen följer med Nils. Kvar i byn finns bara kvinnor och barn.

Nils Dacke vädjar bönderna att följa med ut i krig då Kung Gustaf Vasa hotar med att driva in skatt.

Nils Dacke vädjar bönderna att följa med ut i krig då Kung Gustaf Vasa hotar med att driva in skatt.

Foto:

Hultsfred2011-06-13 06:08


Ett 30-tal personer hade kommit till Virserums hembygdspark för att se på årets Dackespel. Ett spel som återupptogs för fem år sedan.
Regnet hängde i luften när premiärföreställningen skulle börja, det var uppehåll under första akten men efter pausen började det regna.
Både skådespelarna och besökarna var genomblöta. Föreställningen fortsatte och publiken satt kvar på stolarna med sina paraplyer uppfällda.
I kväll är sista chansen att se föreställningen i hembygdsparken.
Det hela börjar med att en man berättar en saga för två små flickor. Han berättar om en man som stred för den småländska bygdens invånare.
Händelsen ska ha inträffat på 1500-talet.

Bröllop i byn
Johan och Anna har just gift sig men mitt under vigselfesten störtar två knektar in i lokalen.
Det var kung Gustaf Vasas män som kommit till gården för att hämta skatten som Vasa vill ha. Knektarna såg smycket som prydde Annas hals och ville genast ta med sig smycket, men misslyckas.
- I morgon vill vi se att alla är hemma i sina hem för då kommer vi tillbaka och hämtar skatten som ni är skyldiga att betala till kung Gustaf Vasa, sa en av knektarna.
Bröllopsfesten tog abrupt slut och gästerna återvände hem för att gömma undan guld och silver. Dagen efter kom knektarna tillbaka och när de upptäckte att allt guld och silver var borta blev knektarna arga och stack ett svärd genom bröstet på den nygifta bruden som dog omgående.
Hämnden mot kungen växte i byn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!