Nio brottsdömda lärare bor i kommunen

Totalt nio brottsdömda lärare är folkbokförda i Hultsfreds kommun – tre gånger så många som i Vimmerby kommun.

"Vi är noggranna med vilka vi anställer", säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun.

"Vi är noggranna med vilka vi anställer", säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-06-12 18:00

Researchföretaget Acta Publica har gjort en genomgång av samtliga 282 000 legitimerade lärare och förskollärare i Sverige. Genomgången visar att över 7 000 lärare har dömts för ett eller flera brott sedan 2001.

Nio brottsdömda lärare är folkbokförda i Hultsfreds kommun, vilket kan jämföras med tre stycken i Vimmerby kommun, enligt uppgifter som sammanställts av nyhetsbyrån Siren. Av statistiken framgår inte om lärarna jobbar i kommunen, eller i någon annan kommun.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun, kände inte till att nio legitimerade lärare som bor i kommunen är dömda för brott.

– Nej, absolut inte, och jag skulle gärna vilja se vilka de är och om de jobbar hos oss, säger han och konstaterar att en person med lärarlegitimation inte nödvändigtvis arbetar som lärare.

– Det tyder ändå på att det är viktigt att vara noggrann vid anställningar.

Hultsfreds kommun begär alltid utdrag ur belastningsregistret i samband med anställningar inom skolan. Det gäller även timanställningar och vikariat.

– Vi är noggranna med vilka vi anställer eftersom man ska arbeta med barn och ungdomar.

Utdrag ur belastningsregistret visar endast om personen är dömd för grova våldsbrott, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

– Alla brott finns inte med, så vi kan inte se allt i ett registerutdrag.

Att vara dömd för brott behöver inte vara ett hinder för att arbeta inom skolan.

– Vi gör en bedömning av om det är något som påverkar en anställning. Är det ett litet brott, att någon till exempel har snattat i sin ungdom och söker tjänst hos oss, är det kanske inget som påverkar. Men är det ett större brott, då är man inte lämplig att arbeta i skolverksamhet.

Får ni information från domstolarna om en lärare döms för brott under sin anställningstid?

– Nej, det får vi inte. Är det något som är kopplat till arbetet kan man kanske bli avstängd under tiden som utredningen pågår. Vi får inte information om vad som händer på privat tid.

Enligt Acta Publicas rapport har endast 34 lärarlegitimationer återkallats sedan 2013. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att det behöver hänga ihop. Är man olämplig att arbeta i skolan är man också olämplig att ha legitimationen.

Har någon lärare blivit av med sin legitimation i Hultsfreds kommun?

– Inte som jag känner till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!