Normal jordgubbssäsong trots kall försommar

Trots att försommarens frost tog nästan 30 procent av jordgubbarna i Aby så har man ungefär samma skörd som förra året. Detta tack vare en ovanligt lång säsong. Och nästa år planerar man att utöka jordgubbsodlingarna med en fjärdedel.

Patrik Axelsson, vd, Andrew Jog, ansvarig för jordgubbsodlingen och Tilda Johansson, ansvarig för transport och försäljning, smakar solmogna bär.

Patrik Axelsson, vd, Andrew Jog, ansvarig för jordgubbsodlingen och Tilda Johansson, ansvarig för transport och försäljning, smakar solmogna bär.

Foto:

Hultsfred2014-07-23 06:39


Det är fortfarande fart på självplockningen av jordgubbar hos Axelssons i Aby. En eller ett par veckor till räknar man med att ha jordgubbar kvar.
Gubbarna började växa ovanligt tidigt i år, vilket även gjorde att de var extra känsliga när frosten kom.
- Vi hade en extremt tidig vår, och en tidig blomning. Sedan hade vi några riktiga frostnätter. Det brukar inte vara så farligt, men nu hade jordgubbarna kommit så långt i utvecklingen att 30 procent försvann, säger Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby.

Ovanligt lång säsong
En ovanligt lång säsong har dock räddat upp den förlorade skörden.
-Vi började plocka redan den 4 juni, vilket är en-två veckor tidigare än normalt. Och vi kommer att ha plockning i minst en vecka till, vilket betyder attt det blir en ovanligt lång säsong på åtta till tio veckor.
Man jobbar nu med att förlänga säsongen ännu mer.
- De plantor vi plockar av nu satte vi i våras, som stora plantor. De ger skörd efter 60-90 dagar, och det är något vi testar första gången i år, säger Patrik Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om