Nostalgitripp när PRO firade 70-årsjubileum

Cliff Richard, Elvis Presley och Beatles spelades på radion när dagens pensionärer var unga. "Den första idolen jag hade var Lasse Lönndahl", säger Marina Strömqvist.

Bandet Get back, med medlemmar från Linköping och Åtvidaberg, spelade 50- och 60-talsmusik på PRO-föreningens 70-årsjubileum i Valhall.

Bandet Get back, med medlemmar från Linköping och Åtvidaberg, spelade 50- och 60-talsmusik på PRO-föreningens 70-årsjubileum i Valhall.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-09-22 19:00

Med tanke på vilken musik medlemmarna växte upp med var det inte konstigt att Hultsfred-Vena PRO bokade bandet Get back till föreningens 70-årsjubileum i Valhall.

– Vi går tillbaka till 50- och 60-talet, säger sångaren och kompgitarristen Roger Drejstam strax innan bandet äntrar scenen för att spela musik av storheter som Bill Haley, Beatles och Sven-Ingvars.

undefined
Lena Hasting och Ann Persson har många goda minnen av danserna, musiken och umgänget under uppväxten i Hultsfred.

Lena Hasting, pensionärsföreningens ordförande sedan sex år tillbaka, är född 1948.

– Jag älskade Cliff Richard, säger hon och berättar att ungdomarna antingen lyssnade på Cliff Richard eller Elvis Presley när hon växte upp.

Sekreteraren Ann Persson föddes i Stockholm 1946 och flyttade till Hultsfred som 13-åring. Hon minns danserna i Virserum, Blomstermåla och Rosenfors.

– Man åkte långa sträckor för att gå på dans, säger Ann Persson.

Dessutom var det populärt att träffas på kaféer. I Hultsfred umgicks ungdomarna ofta på Julles kafé eller Kafé Valhall.

– Julles kafé låg där Röda korset är nu. Vid ingången till ABF fanns Kafé Valhall. De hade en jukebox där man fick spela skivor för 50 öre, säger Lena Hasting.

undefined
"Vi hade skoldanser i den här lokalen", säger Marina Strömqvist som även minns Hultsfredshus julfester i Valhall.

Föreningens kassör Marina Strömqvist är född samma år som Hultsfred-Vena PRO bildades, 1952. Hon minns skoldanserna och Hultsfredshus julfester som arrangerades i Valhall.

– Vi hade skoldanser i den här lokalen. Den kallades för Blå hallen. Nu sitter man här som pensionär, säger Marina Strömqvist.

Tommy Phalén, som numera är basist i Get back, spelade i Hultsfredsbandet The Sunlighters mellan 1963 och 1968.

– Vi spelade Beatles och annan 60-talsmusik, säger han och berättar att de kom två i en tävling om länets bästa popband.

undefined
Hultsfred-Vena PRO firade 70 år i Valhall.

Bandet uppträdde från Norrköping i norr till Kalmar i söder.

– Det fanns så mycket klubbar på den tiden. Det var klubbar i varenda by.

Lena Hasting minns sin uppväxt som en händelserik tid.

– Vi växte upp under den tid när allting hände och utvecklades. Vi fick det bättre och bättre. Vi behövde inte gå till skolan, utan de flesta fick cykel. Jag kommer ihåg när vi fick frysbox och tvättmaskin på 50-talet.

Hultsfred-Vena PRO har cirka 350 medlemmar. Runt 100 av dem deltog på 70-årsjubileet i Valhall, där det serverades landgång och Roger Kaliff, distriktsordförande inom PRO, höll tal. Dessutom uppträdde sånggruppen och Georg Karlsson berättade om föreningens historia.

Tommy Phalén, som står i mitten av bilden, spelade i Hultsfredsbandet The Sunlighters på 1960-talet.
Tommy Phalén, som står i mitten av bilden, spelade i Hultsfredsbandet The Sunlighters på 1960-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!