För knappt ett år sedan fick Hultsfreds församlingsråd till sig att folk inte riktigt trivdes i kyrkan längre.
Det upplevdes att enkelheten försvunnit, alla kände sig inte längre välkomna till kyrkan. Det fanns en känsla av "vi och dem" och alla mässor gjorde att Gudstjänsterna kändes högtravande.
Särskilt de frekventa mässorna spåddes vara anledningen till att folket svek kyrkan i Hultsfred. Vilket man också fick bekräftat på en välbesökt träff, där den breda allmänheten fick lämna sina synpunkter.
- Vi hade tidigare en präst som förordade mässor när han fick bestämma utformningen, så det präglade Gudstjänstutbudet, förklarar ordförande Morgan Sävetun.
Det kanske inte alla känner till, är att det ytterst är biskopen som bestämmer. Nu är dagens biskop i Linköpings stift Martin Modéus mer generös och tolerant än sin föregångare, berättar Sävetun, så han låter varje församling utforma sitt program i större utsträckning än vad man fick tidigare.
- Det är vi oerhört tacksamma för, men det finns ändå ett krav som säger att vi måste ha minst sex mässor per kyrkoår. Men det är ju inte mycket alls, mot vad vi hade tidigare.
Vid onsdagskvällens uppföljningsmöte framkom glädjande att medlemmarna ser annorlunda på saken i dag. Så man är på rätt spår.
- Tidigare gick bara en procent av församlingsborna i kyrkan, säger Morgan Sävetun. Siffran är betydligt högre i grannförsamlingarna och nu har vi glädjande märkt att siffran stigit generellt sett i Hultsfred. Vi har för visso inga konkreta siffror än, men det är en uppfattning alla delar, att dagens Gudstjänster lockar fler besökare.
- Det jag upplever är att det är fler unga i min ålder, om jag nu får betrakta mig som ung, sa diakoniassistent Ylva Nilsson med ett leende, som besöker Hultsfreds kyrka jämfört med exempelvis Virserum.
Sedan kritiken framfördes har församlingen valt att variera utbudet mer. Man har satsat på önskepsalmer, Gudstjänster med olika teman, konfirmanderna har spelat upp ett drama och friluftsgudstjänsterna har varit tre till antalet för att ge några exempel.
Ljudanläggningen har bytts ut, då det framkom att många har svårt att höra det prästen säger. Dynor till bänkarna kommer i nästa vecka, också på medlemmarnas begäran, och på söndag kommer prästen Susanne Elssjö att läsa dagens text från predikstolen.
- Ja, vi ska testa det och se hur det tas emot, säger Morgan Sävetun. Det var en önskan som framkom på uppföljningsmötet att mer borde läsas från predikstolen.
Det framkom också att de äldre medlemmarna saknar kyrkskjutsen. De har svårt att ta sig till kyrkan, särskilt när det är sammanlyst till exempelvis Vena eller Lönneberga.
- Många äldre vill gå till kyrkan, men saknar möjlighet att ta sig dit, särskilt till andra kyrkor, säger Anna-Maria Karlsson och det nickas instämmande vid hennes sida. Och man drar sig för att ringa och be om skjuts.
- Det måste vi titta närmare på, lovar Morgan Sävetun. Förr hade vi ju kyrkskjutsar, längst fanns den kvar i Lönneberga där den försvann 2014.